Германия обяви, че е изпълнила националната си климатична цел за 2020 г., след като пандемията от коронавируса е помогнала да се постигне най-голямото намаляване на емисиите за три десетилетия в най-голямата европейска икономика, информира "Франс прес".

Миналата година емисиите на парникови газове са били с около 41% по-ниски от нивата от 1990 г., най-големият годишен спад от повече от три десетилетия, уточни министърът на околната среда.

"Ясно е, че пандемията от коронавируса е подхранила намаляването на емисиите", отбеляза Свеня Шулце пред репортери, предупреждавайки, че "няма причина да се отпускаме".

Германия компенсира с милиарди енергийните компании заради отказа от АЕЦ-ите

Германия компенсира с милиарди енергийните компании заради отказа от АЕЦ-ите

Последната АЕЦ в Германия ще бъде спряна най-късно до края на 2022 г.

"Катастрофите и икономическите кризи не могат да заменят разумна политика в областта на климата и устойчивото преструктуриране на нашата икономика", добави тя.

Годишните данни, публикувани днес, показват, че Германия е емитирала 739 млн. тона парникови газове през 2020 г., намаление от 70 млн. тона спрямо нивата от 2019 година.

Налице са значителни намаления в ключови области.

След като полетите бяха заземени и магазините бяха затворени, след като правителствата се втурнаха да ограничат заразата от коронавируса, емисиите в транспортния сектор спаднаха с 11,4%, а тези от енергийния сектор спаднаха с 14,5%.

Меркел за Нова година: Германия трябва да направи всичко възможно срещу глобалното затопляне

Меркел за Нова година: Германия трябва да направи всичко възможно срещу глобалното затопляне

"Нашите деца и внуци са тези, които ще трябва да живеят с последствията"

Единственият сектор, който не изпълни целите си за 2020 г., са били сградите, като Шулце отбеляза, че хората са прекарали повече време вкъщи с включено отопление по време на пандемията.

Федералната служба по околната среда (UBA), която отговаря за годишните данни, уточни, че около една трета от намаленията на емисиите могат да се дължат на "коронавирусния ефект", докато останалите са резултат от политически и структурни промени.

"Бях притеснен, че опазването на климата може да бъде пренебрегнато в пандемията, но за щастие това не се оказа така", посочи председателят на UBA Дирк Меснер.

2020 г. беше първата година от въвеждането на новия закон в Германия за климатичните промени в края на 2019 г.

Критикуван от екологични активисти и индустриални лобисти, обширният политически пакет има за цел да намали емисиите на парникови газове в Германия с поне 55 процента от нивата от 1990 г. до 2030 г.

Той включва редица политики, включително стимулиране на възобновяемите енергии, разширяване на инфраструктурата на електрическите автомобили и търговията с въглерод.

Германия започна 2021 г. като затвори електроцентрала, работеща с въглища, близо до Кьолн като част от поетапното отказване от въглищата до 2038 г. и наложи цена на CO2 за транспорта.

От 1 януари 2021 г. правителството начислява 25 евро за тон емисии на въглероден диоксид, отделени от транспортния и отоплителния сектор.