Канцлерът на Германия Ангела Меркел използва новогодишното си послание към германския народ, за да предупреди за опасностите от глобалното затопляне и обяви, че Германия трябва да не пести усилия за справяне с тях, съобщава "Политико".

"Глобалното затопляне е действителност. То е застрашаващо", изтъква Меркел в предварително записана реч, която ще бъде излъчена тази вечер от германските телевизии, като допълва: "Трябва да сторим всичко възможно, за да преодолеем това предизвикателство за човечеството. Това все още е възможно."

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичните промени - ще промени ли разрушителните си желания хомо сапиенс?

Климатичната криза е общ световен проблем и частичните (евро)решения не могат да разрешат кризата

Тя добави: "На 65 години аз съм на възраст, в която лично аз вече няма да изпитам на собствен гръб всички последици от климатичните промени, които ще настъпят, ако политиците не действат. Нашите деца и внуци са тези, които ще трябва да живеят с последствията от това, което правим или не правим днес. Ето защо използвам всичките си сили, за да гарантирам, че Германия дава своя принос - в екологичен, икономически и социален план - за удържането на контрола върху климатичните промени."

Меркел също така адресира предизвикателствата, които задава все по-дигиталното бъдеще и призова германците да приемат ново мислене по въпроса.

Германия прие мащабния пакет за реформи във връзка с климата

Германия прие мащабния пакет за реформи във връзка с климата

Облекчение за правителството на Меркел

"Повече от всякога се нуждаем от куража да мислим по нов начин, силата да напуснем познати пътища, готовността да опитаме нови неща и решимостта да действаме по-бързо, убедени, че необичайното може да успее - и трябва да успее, ако поколението на днешните млади хора и техните потомци трябва все пак да могат да живеят добре на тази Земя", подчерта канцлерът.

А с оптимистична нотка Меркел изтъкна: "Двадесетте години (на XXI век) могат да бъдат добри години. Нека отново да се самоизненадаме с това, което можем да направим. Промени към по-добро са възможни, ако открито и решително се ангажираме в нови неща."