Германия ще плати на енергийните компании общо 2,4 млрд. евро като компенсация за решението си да се откаже от ядрената енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 г. Това обявиха от правителството, цитирани от "Франс прес".

До края на 2022 г. Германия ще постигне целта си за пълно премахване на ядрената енергетика, поставена от канцлера Ангела Меркел през май 2011 г. след смъртоносното земетресение и цунами, причинило стопяването на три реактора в АЕЦ "Фукушима" в Япония.

"Правителството е постигнало споразумение с EnBW, E.ON/PreussenElektra, RWE и Vattenfall", заявиха от германските министерства на околната среда, финансите и икономиката в съвместно изявление.

Те добавиха, че Берлин ще плати общо 2,428 милиарда евро обезщетение на четирите компании, всички от които експлоатират атомни електроцентрали в Германия.

Германия затваря ядрените си централи до 2022 година

Германия затваря ядрените си централи до 2022 година

Управляващата коалиция проведе

Плащанията, договорени след дълга съдебна битка между правителството и енергийните компании, ще покрият както разходите за непроизведена електроенергия, така и инвестициите, направени от компаниите преди Германия да вземе решение за отказ от ядрената енергетика през 2011 г.

"Споразумението няма влияние върху отказа от ядрената енергетика. Все още случаят е такъв, а именно че последната атомна централа в Германия ще бъде спряна най-късно до края на 2022 г.", се добавя в изявлението.

Планът беше посрещнат с масова обществена подкрепа в страна с влиятелно антиядрено движение, подхранвано първо от страхове от конфликт тип Студената война, а след това от бедствия като това в Чернобил.

И все пак това представляваше драматична промяна в курса от управляващите консерватори на Меркел, които само няколко месеца по-рано се бяха съгласили да удължат живота на най-старите електроцентрали в Германия.

Енергийните компании, разтревожени от ядрения обратен завой, веднага заведоха дело и спечелиха съдебна заповед за правителствено обезщетение.

Германия спира ядрена централа като част от плана за отказ от атомна енергия

Германия спира ядрена централа като част от плана за отказ от атомна енергия

Операторът EnBW обяви, че ще извади АЕЦ Филипсбург

Берлин през 2018 г. след това определи условия за плащания, които щяха да достигнат стотици милиони евро, но най-висшият съд на Германия през 2020 г. нареди на правителството да ги преразгледа.

Постановявайки по дело, заведено от шведската група Vattenfall, конституционният съд определи, че планът бил "неразумен", тъй като изисква енергийните компании първо да направят промени, за да се откажат от ядрената енергетика, преди да разберат колко компенсация ще получат.

В изявлението от днес трите германски министерства отбелязаха, че споразумението ще "уреди" правния спор и ще задължи енергийните компании да не завеждат повече дела.