Одобряването на новия пакет финансова помощ за Гърция се изправя пред нови трудности, тъй като Словакия е изразила несъгласието си с тази допълнителна помощ. Подкрепяна от Великобритания, тя не желае да бъдат използвани средства от Европейския фонд EFSF, информира money.bg.

Гърция може да стане първата държава в еврозоната, която да прибегне към преструктуриране на държавния дълг, който към момента се оценява на 340 милиарда евро. Гърция стана първата страна от еврозоната, която получи помощ от ЕС и МВФ. Заради помощта от 110 милиарда евро на ЕС и МВФ, Гърция трябваше да наложи „драконови мерки" и съкращения в редица области, което предизвика недоволството на гръцкия народ. Всичко това доведе до масови демонстрации и протести, които месеци наред блокират страната.

В началото на месец май властите в страната съобщи, че възнамерява да поиска допълнителни 60 милиарда евро помощ.

Кредитната агенция Moody's обяви, че понижава рейтинга на Гърция от B1 на Caa1. Преди това рейтинговата агенция "Фич" понижи кредитния рейтинг на Гърция до B+. Възможно е да последват нови корекции надолу до рейтинг CCC, което е знак за фалит. Причината за негативните оценки е финансовото положение на Гърция, която получи спасителни заеми.