Отказът на руския газов гигант "Газпром" да закупи договорените през 2008 г. обеми газ от Туркменистан и пълното прекратяване на закупуването принудиха Ашхабад да поиска спешна смяна на Русия като основно направление за доставки.

Това отбеляза в днешния си брой руският вестник "Независимая газета".

В края на срещата за подписване на споразумението за "Набуко" в Анкара туркменистанските власти обявиха строителството на нов газопровод в Иран и значително увеличаване на доставките на газ за тази страна.

В края на 2009г. Туркменистан ще започне също да доставя газ за Китай в размер на 30 млрд. куб.м. годишно. Ашхабад договори с Иран увеличаване на експорта на туркменски газ от настоящите 8 млрд. до 14 млрд. куб.м. Преговорите се проведоха на 10-11 юли в държавния концерн "Туркменгаз".

Добивът на газ през последните години в Туркменистан достига до 60-80 млрд. куб.м. годишно. От тях близо 50 млрд. се доставят на Русия, откъдето транзит преминават в Украйна и частично в ЕС, 8 млрд. - в Иран и около 12 млрд. се използват за вътрешни нужди.

През 2006 г. Ашхабад подписа договор за строителство на газопровод в Китай, който ще преминава през територията на Казахстан и по който за Китай ще бъдат доставяни 30 млрд. куб. газ годишно.