Стотици хора излязоха по улиците на град Оукланд в американския щат Калифорния, след като полицията разпръсна палатковия лагер на участниците в акцията срещу финансовия тероризъм, организиран по аналог на „Окупирай Уолстрийт."

Парадът им бе посрещнат от полицейски служители със специална екипировка. По време на демонстрацията се стигна и до няколко сблъсъка между участниците в нея и представители на правоохранителните органи.

По-рано бе съобщено за 85 задържани при разгонване на палатковия лагер. „Мога да потвърдя задържането на 85 души," съобщи представител на полицията и допълни, че общо в протеста са участвали около 170 души.

При разпръсването на палатковия лагер е използван сълзотворен газ. Няма пострадали, участниците, които полицията отвеждаше, не оказваха съпротива. Палатковият лагер бе разпънат пред сградата на администрацията в Оукланд преди две седмици. Оттам поясниха, че хората са се събрали незаконно, тъй като нямат разрешение за провеждането на митинг.

Протестите „окупирай Уолстрийт" започнаха в Ню Йорк на 17 септември, а по-късно се пренесоха и в други градове, включително Лос Анджелис, Маями, Ню Джърси и столицата Вашингтон. Протести се проведоха и в редица европейски страни. Протестиращите се обявиха против безработицата, както и срещу политиката на съответните власти и финансови институции, определяйки я като „финансов тероризъм."

Протестите в италианската столица миналата седмица се превърнаха в едни от най-масовите от всички проведени в десетки страни в Европа и Азия. В Рим се стигна до жестоки сблъсъци между демонстранти и полицаи, запалени бяха десетки паркирани коли, счупени бяха витрините на много магазини. В резултат на тези инциденти пострадаха над 130 човека, а общо нанесените щети за града възлизат на около 5 милиона евро.