Великобритания вероятно ще загуби почти един на всеки шест от своите милионери до 2028 г., но техният брой ще нарасне в други страни, включително Съединените щати и Тайван, става ясно от публикуван в сряда доклад, цитиран от "Ройтерс".

Докладът за глобалното богатство на UBS за 2024 г. прогнозира, че броят на милионерите в долари във Великобритания ще намалее със 17% до 2 542 464 през 2028 г. от 3 061 553 миналата година. Той също така прогнозира спад от 4% в Нидерландия до 1 179 328 от 1 231 625.

"Очевидно сте виждали в Обединеното кралство през последните няколко години, както видяхте и в други страни, последици, произтичащи от санкциите срещу Русия", каза на пресконференция главният икономист на UBS Global Wealth Management Пол Донован.

Донован каза, че решението на Великобритания да отмени статута на британски граждани, с постоянен адрес извън Великобритания- който позволява на богатите, често чуждестранни жители, да избягват данък върху доходите в чужбина - също е имало "малък ефект".

Милионерите, които променят адреса си както им е изгодно, ще търсят места с ниски данъци през цялото време, каза той, добавяйки, че това "не е функция на политиките на Обединеното кралство само по себе си", а отразява " фактори на привличане" на други страни, посочвайки Дубай и Сингапур.

Британската група за недвижими имоти Winkworth заяви отделно в сряда, че търсенето на имоти от висок клас е било намалено от данъчните политики, насочени към богатите хора, и предложението на новото лейбъристко правителство да обложи частните училища.

Докладът на UBS прогнозира, че общият брой милионери в долари в САЩ ще нарасне с 16% до 2028 г., в Германия с 14%, във Франция също с 16%, в Япония с 28%, в Испания с 12% и в Италия с 9 %.

UBS каза, че в своя доклад "богатството" се определя като стойността на финансовите активи плюс реалните активи, притежавани от домакинствата, минус техните дългове. Докладът се основава на 56 пазара, които представляват около 92,2% от световното богатство, каза швейцарската банка.

Като цяло, в доларово изражение, световното богатство е нараснало с 4,2% през 2023 г. след спад от 3% през 2022 г., се казва в проучването.

Броят на лицата с богатсво на стойност над 1 милион долара в световен мащаб ще се увеличи в 52 от 56-те световни пазара до 2028 г., прогнозира докладът. Най-силен ръст на милионерите - от 47% - се очаква да бъде в Тайван, движен от индустрията за микрочипове в страната.

UBS заяви, че през 15-те години, в които е публикувал своя доклад, Азиатско-тихоокеанският регион е отчел най-голям ръст на богатството, почти 177%, следван от Америка с почти 146%, докато Европа, Близкият изток и Африка (EMEA) е нараснал само с 44%.

Азиатско-тихоокеанският регион обаче също е видял най-рязкото увеличение на дълга, се казва в доклада. Общият дълг в региона е нараснал с над 192% от 2008 г. насам, повече от 20 пъти растежа в EMEA и почти четири пъти растежа за Америка.

Цените на зърнените култури и продукти се покачват на световните пазари

Цените на зърнените култури и продукти се покачват на световните пазари

Намаляването на глобалното производство на пшеница се дължи на неблагоприятната ситуация в Русия