Висшият търговски представител на ООН Ребека Гринспан се срещна с руски официални лица в Москва в понеделник за разговори, насочени към осигуряване на "безпрепятствен достъп" до световните пазари на зърно и торове от Русия и Украйна, каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик, цитиран от Ройтерс.

Заместник-генералният секретар по хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс също присъства виртуално на срещите, каза Дюжарик.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш "продължава с решимостта си да улесни безпрепятствения достъп до световните пазари за хранителни продукти и торове, както от Украйна, така и от Руската федерация", каза Дюжарик.

Той добави, че консултациите на Гринспан и Грифитс с Русия "се провеждат с тази цел".

Организацията на обединените нации заяви, че войната на Русия в Украйна е отговорна за влошаване на световната хранителна криза. Украйна и Русия са големи износители на зърно, а Москва също е и голям доставчик на торове в световен мащаб.

ООН: Близо 10 000 цивилни е убила руската армия в Украйна

ООН: Близо 10 000 цивилни е убила руската армия в Украйна

Близо 18 000 са ранени

Представителите на ООН работят, за да се опитат да съживят сделката, която позволяваше безопасен черноморски износ на украинско зърно.

Русия се оттегли от тази сделка през юли - година след като беше с посредничеството на ООН и Турция - оплаквайки се, че нейният собствен износ на храни и торове е изправен пред пречки и че не достига достатъчно украинско зърно за страни в нужда.

Въпреки че руският износ на храни и торове не е обект на западни санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., Москва каза, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са възпрепятствали доставките.

За да убедят Русия да се съгласи на черноморската сделка миналата година, представители на ООН казаха, че ще помогнат за улесняване на руския износ.

Гутериш изпрати на руския външен министър Сергей Лавров писмо през август, в което очертава мерките, които ООН може да помогне за подобряване на руския износ на зърно и торове в опит да убеди Москва да се върне към сделка.

Лавров каза в края на миналия месец, че Русия не е отхвърлила предложенията на ООН, но ги описа като "просто нереалистични".

Украйна очаква още 12 товарни кораба на черноморските си пристанища

Украйна очаква още 12 товарни кораба на черноморските си пристанища

Обемът на корабния трафик се увеличава, но износът остава по-нисък от 2022 г.