Още 12 товарни кораба са готови да влязат в новосъздадения коридор за корабоплаване в Черно море напът за украинските пристанища. Това съобщиха военноморските сили на Украйна, цитирани от "Ройтерс".

Киев увеличи усилията си да се противопостави на руската блокада на жизненоважния си износ по море.

През юли Русия, която има много по-мощен и голям военноморски флот в Черно море, напусна т.нар. зърнена сделка, която позволяваше на Украйна безопасно да пренася хранителни продукти през основния си експортен коридор.

В отговор на хода на Москва Киев създаде временен "хуманитарен коридор" за товарни кораби и оттогава няколко кораба напуснаха черноморските пристанища на Украйна.

"Общо за влизане в новия коридор имаме 12 кораба и 10 - за излизане. Това е към момента", отчете на брифинг говорителят на ВМС Дмитро Плетенчук.

Два кораба пътуват към черноморските пристанища на Украйна

Два кораба пътуват към черноморските пристанища на Украйна

Пет кораба досега са напуснали пристанището на Одеса, използвайки хуманитарния коридор на Украйна

Цифрите показват увеличение на обема на корабния трафик, определен за използване на коридора, въпреки че Плетенчук не уточни кога се очаква да отплават корабите.

Той посочи, че отбранителните сили на Украйна правят всичко възможно, за да осигурят безопасността на цивилните кораби в своите териториални води и че те се насочват към водите на Румъния, България и Турция - все членки на НАТО.

Най-малко седем нови кораба навлязоха в украински води през последните няколко дни, като те трябваше да изнесат за чужбина най-малко 127 000 тона зърно с украински произход.

Износът на украинско зърно обаче е намалял с 24% в периода юли-юни за сезон 2023/24, тъй като основните експортни маршрути на страната бяха блокирани.

Данните на министерството на земеделието показват, че износът на зърно е намалял до 6,82 милиона метрични тона, от 8,99 милиона тона през същия период на 2022/23 г.

Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море без гаранциите на Русия

Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море без гаранциите на Русия

Очаква се по него да преминат кораби, престояващи в украински пристанища от началото на войната, но на собствена отговорност

През първите три дни на октомври пък са изнесени 153 000 тона зърно, в сравнение с 297 000 тона преди година.

Асоциациите на търговци и фермери поясниха, че блокирането на украинските черноморски пристанища и руските атаки срещу украинските пристанища на река Дунав са основните причини за по-ниския износ.

Украйна традиционно осъществява по-голямата част от своя износ през черноморските си пристанища. Освен това страната може да изнася ограничени количества през малки речни пристанища на река Дунав, както и през западната си сухопътна граница с Европейския съюз.

Очаква се Украйна да прибере 79 милиона тона зърнени и маслодайни семена през тази година, като общият излишък за износ за 2023/24 г. е около 50 милиона тона.

Русия атакува с дронове зърното в Одеса и Измаил

Русия атакува с дронове зърното в Одеса и Измаил

Появиха се и съобщения за експлозии в Измаил