ОПЕК подготвя анализ на няколко варианта за съкращаване на добива на нефт. Анализът трябва да бъде представен на предстоящото заседание на алианса на 9 април.

Според единия от вариантите добивът на нефт до края на годината ще се съкрати до 10 милиона барела дневно, пише Блумбърг. Друг вариант предвижда някои от страните да откажат съкращение на добива. Според анализа на ОПЕК световното търсене на суровината ще падне през второто тримесечие на 2020 година до 11.9 милиона барела.

Петролът ги създаде, петролът ще ги унищожи

Петролът ги създаде, петролът ще ги унищожи

Макар и петролните монархии в Персийския залив да могат да излязат подсилени от кризата с коронавируса и управлението й да може да изгради доверие в лидерите, рискът от недостиг на ресурси е дългосрочен

Заседанието на ОПЕК+ ще се проведе утре под формата на видеоконференция, а в петък ще има и такова заседание на министрите на енергетиките на страните във формат Г20. Според агенция Новости окончателното решение на ОПЕК зависи от резултата именно от разговорите за енергийната сигурност на министрите от Г20.

Петролът е изправен пред критична седмица, в която световни производители неистово се стремят да осигурят сделка, насочена към ограничаване на срива в цените на петрола. Бившите съдружници Саудитска Арабия и Русия се размениха взаимни обвинения за това, кой е виновен за катастрофата при цените на суровината, а американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи мита за петрола, ако не постигнат споразумение.

Русия обвини "арабските съдружници" за срива на цената на петрола

Русия обвини "арабските съдружници" за срива на цената на петрола

Москва се опитвала да запази ОПЕК

След провала на заседанието на алианса OPEC+ в началото на март, суровите фючърси потънаха до 18-годишни падове, тъй като свръхпредлагането съвпада с пандемията на COVID-19, която намали една трета от глобалното търсене. Въпреки че цените относително се възстановиха, производителите все още са изправени пред перспектива за затваряне на кладенци.