ОПЕК+ (Организацията на страните износителки на петрол) отложи срещата си, която трябваше да се проведе днес, съобщиха ТАСС и Forex Live. На участниците е необходимо повече време за неформални консултации, тъй като няма напредък в разрешаването на основния въпрос, съобщиха двама източници от делегациите пред ТАСС.

Става въпрос за разногласия между Саудитска Арабия и ОАЕ. 

В същото време все още не е определена нова дата за срещата.

Решението за отмяна на министерската среща на ОПЕК + на 5 юли е взето след консултации с министъра на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдел Азиз бин Салман и вицепремиера на Руската федерация Александър Новак, които са председател и съпредседател на конференцията след писмо от генералния секретар на ОПЕК Мохамад Баркиндо до ръководителите на делегациите на ОПЕК +, с което ТАСС разполага.

"Датата на новата среща ще бъде обявена своевременно и ние ще ви информираме за това", каза той в изявление. От името на председателя и съпредседател на министерската конференция Баркиндо се извини за неудобството, причинено от отмяната на заседанието.

В резултат на това ОПЕК ще запази същите нива на производство без увеличаване на производството.

Цените на петрола вече предизвикаха опасения относно инфлацията, причинена от глобалното възстановяване от пандемията.

ОПЕК+ одобри увеличение на производството на петрол от май

ОПЕК+ одобри увеличение на производството на петрол от май

Одобрили са промени в производствените нива за май, юни и юли 2021 г.

Припомняме, че преговорите на министрите на ОПЕК +, които завършиха без пробив в петък, трябваше да бъдат възобновени в 16:00 часа българско време в понеделник, 5 юли.

По-рано източник заяви, че страните са подкрепили предложението на Русия да отложи преговорите за няколко дни.

Въпросът, който не беше разрешен по време на тридневните консултации, е свързан с искането на ОАЕ за преглед на параметрите на споразумението за намаляване добива на петрол. Страната е готова да одобри продължаването на споразумението след април 2022 г. и производството на петрол се увеличава с 2 милиона барела на ден само при тези условия.

Източник, участващ в преговорите, заяви пред ТАСС на 2 юли, че почти всички членове на Съвместния министерски комитет за наблюдение на ОПЕК + (JMMC), с изключение на ОАЕ, са подкрепили предложението за увеличаване на производството на петрол с 0,4 млн. барела дневно на месец от август до края на 2021 г., като се удължава сделката до края на 2022 година.

Участниците обаче не са успели да одобрят това решение по време на срещите на 30 юни, 1 юли и късно в петък.