Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) повиши прогнозите си за търсенето в световен мащаб на петрол в средносрочен и дългосрочен план, съобщава "Ройтерс".

В годишния си доклад ОПЕК изчисли, че са необходими инвестиции в размер на 12,1 трилиона долара до 2045 г., за да бъде задоволено търсенето на петрол въпреки процесите на енергийна трансформация.

Виждането на организацията обаче контрастира с мнението на други автори на прогнози, според които търсенето на петрол ще достигне плато преди 2030 г. поради увеличаването на възобновяемите източници на енергия и на електрическите автомобили.

Още едно десетилетие на повишаване на търсенето на петрол би дало тласък на ОПЕК, чиито 13 страни членки зависят от доходите, генерирани от продажбите на суровината.

Цената на петрола продължава да расте

Цената на петрола продължава да расте

Тя достигна 93,7 долара за барел

Тезата на организацията е, че глобалното търсене на петрол ще достигне плато след 2035 г. Други прогнози, направени от компании и банки, пък предвиждат пикът на търсенето да настъпи по-рано.

В доклада на ОПЕК се посочва, че през 2023 г. търсенето на нефт ще достигне до 103 милиона барела дневно, с 2,7 милиона барела на ден повече спрямо настоящата година.

Петролният картел повишава прогнозата си за 2023 г. с 1,4 милиона барела на ден в сравнение с предвиждането си от миналата година. Спрямо него ОПЕК повишава с близо 2 милиона барела дневно и прогнозата си за търсенето на петрол в средносрочен план, до края на 2027 г.

Според организацията търсенето в световен мащаб ще се повиши до 2030 г., до средно 108,3 милиона барела на ден. Петролният картел повишава и своята прогноза за 2045 г. на 109,8 барела дневно.

Преди дни Международната агенция по енергетика (МАЕ) в своята Световна енергийна перспектива за 2022 г. прогнозира, че използването на петрол ще спадне в средата на 2030 г., "преди леко да се понижи до средата на века".

ОПЕК+ договори съкращаване производството на петрол

ОПЕК+ договори съкращаване производството на петрол

Намалява с 2 милиона барела на ден от ноември