Цените на петрола се повишиха във вторник, възстановявайки се от спад с над 1 долар за барел поради по-слабия долар и опасенията за доставките, подчертани от енергийния министър на Саудитска Арабия, информира агенция Ройтерс.

Фючърсите на референтния суров петрол Brent се повишиха с 44 цента до 93,70 долара за барел. Фючърсите на американския суров петрол West Texas Intermediate пък достигнаха до 85,35 долара за барел.

Индексът на щатския долар падна по време на следобедната търговия, правейки петрола, деноминиран в долари, по-евтин за други притежатели на валута и спомагайки за повишаване на цените.

Междувременно затягането на пазарите за втечнен природен газ (LNG) в световен мащаб и големите производители на петрол, които намаляват доставките, поставиха света в средата на първата наистина глобална енергийна криза.

Петролът поевтиня с над 1 долар за барел по-рано през деня поради признаци на несигурна икономическа активност в Съединените щати и Китай, двата най-големи потребители на петрол в света.

Запасите от суров петрол в САЩ се очаква да нараснат тази седмица, което може да ограничи ръста на цените.

Цената на петрола тръгна отново нагоре

Цената на петрола тръгна отново нагоре

Сутринта Brent се търгува по $92,33, а WTI - по $86,50 за барел