В първия ден от седмицата цените на петрола започнаха да се повишават, след като измина седмица със значителен спад.

Цените на петрола поеха нагоре в азиатската търговия, след като силата на американския долар започна да отслабва, съобщи Ройтерс, а според анализа инвеститорите чакат данни от Китай, за да преценят как върви търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures се покачиха с $0,70 - до $92,33 за барел. По време на търговията в петък цената на тези контракти падна с $2,94 (3,1%) до $91,63 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския WTI към същия момент поскъпват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) с $0,89, до $86,50 за барел. По време на предходната сесия тези догоори поевтиняха с $3,5 (3,9%) до $85,61 за барел.

Ката цяло през миналата седмица цената на Brent се понижи с 6,4%, а на WTI - със 7,6%.

Саудитска Арабия: Решението на ОПЕК+ не е политическо

Саудитска Арабия: Решението на ОПЕК+ не е политическо

Отношенията между Рияд и САЩ са стратегически

По-късно тази седмица Китай ще обяви важни икономически данни. Макар и да се очаква ръстът на БПВ през третото тримесечие да е по-добър от предишното, за втората икономика в света 2022 г. може да се окаже най-лошата година от половин век насам, смятат анализатори.

Китайският президент Си Дзинпин в речта си на 20-ия конгрес на Комунистическата партия на Китай обаче даде да се разбере, че властите в страната ще продължат твърдата си политика за ограничаване на разпространението на COVID-19, който удари за втора година икономиката сериозно.

Цените на петрола вероятно ще продължат да варират в следващите седмици под натиска на обявеното от ОПЕК+ намаление на добива, очакваното влизане в сила на европейското ембарго на руското черно злато и вероятното ново повишаване на лихвите.

САЩ искат ОПЕК+ да не намалява производството на петрол

САЩ искат ОПЕК+ да не намалява производството на петрол

Тъй като подобен ход не отговаря на нуждите на настоящата икономическа ситуация