Председателят на "Газпром" Алексей Милер обясни къде може да бъде положена втората тръба на газопровода "Турски поток". Монтажът на първата вече е успешно завършен, съобщи anna-news.info.

"Газът по "Турски поток" след като бъде пуснат по проектната мощност, в началото на 2020 г. може да тръгне през газотранспортната система на България, Сърбия и Унгария", заяви той.

Турски поток завива към България
Обновена

Турски поток завива към България

Обявиха Борисов и Путин

Ръководителят на "Газпром" подчерта, че трите страни са заинтересовани от продължаване на тръбопровода и доставка на газ. Унгария и Сърбия се стремят на развитие на националната газотранспортна връзка. Съответните решения са приети от държавните ръководители. България също желае да развива газовите си мрежи и това е отговорност на българския регулатор.

"Трябва да се отбележи, че тези решения са приети в строго съответствие с действащото европейско енергийно законодателство", заяви Милер, цитиран от РИА Новости.

Русия назова условията за доставка на газ по "Турски поток" в ЕС

Русия назова условията за доставка на газ по "Турски поток" в ЕС

Русия се нуждае от стопроцентови гаранции

Руското издание припомня, че първият вариант на тръбопровода се наричаше "Южен поток" и трябваше да премине през Черно море, по суша през територията на България. Под натиска на партньорите си от ЕС и САЩ София отказа участие в проекта.

В резултат "Газпром" постигна споразумение за преминаване на тръбата през Турция, наричайки проекта "Турски поток". България наблюдаваше как същите европейски страни, които се съгласиха да участват в руските газови проекти, по-късно изразиха заинтересованост в транспортирането и покупката на газ от Русия.