И дума не може да става на този етап за изключване на България от проекта „Южен поток".
Това заяви един от водещите руски енергийни експерти Константин Симонов, цитиран от БНР.

Като генерален директор на руския Национален фонд за енергийна сигурност Константин Симонов участва в разработката на редица руски проекти в тази област.
По думите му появилото се вчера в руската преса твърдение, е плод на неправилна журналистическа интерпретация.

Разбира се и дума не може да става за изключването на България от проекта „Южен поток". Просто бяха подписани документи, които предвиждат тръбата да минава през териториалните води на Турция, след което минава през България.

Ако някой трябва да се притеснява от създалата се ситуация, това е Украйна, защото се предвиждаше трасето да минава през нейни териториални води, а сега ще минава през турските, обясни Симонов.

Така се решава задачата Украйна да бъде елиминирана като транзитна страна от маршрута на този газопровод.

Според Симонов ако по някаква причина България прецени проекта като неизгоден и се откаже от участие в "Южен поток", страната ни може да бъде заобиколена не през Турция, а през Румъния.

Симонов коментира още, че статията в „Коммерсант" не може да се разглежда като елемент на натиск, защото всъщност става въпрос за недоразумение, предизвикано от некомпетентност.

Премиерът Бойко Борисов отказа да коментира „медийни манипулации за изваждане на България от проекта".

Не ме карайте да коментирам, който какво му дошло на акъла да напише. Мисля , че трябва да уважаваме позициите си, ако някой ни е изключил, въпросът е резонен. Утре друга медия може да напише обратното, пак ще се вържем и пак ще коментираме.