Според доклад на одиторите на Европейския съюз за 2022 година, около 4,2% от бюджета на ЕС се считат за неправомерни разходи, като тези средства трябва да бъдат върнати, частично или напълно.

Събирането на такива средства изисква организациите изпълнители или бенефициентите да върнат част или цялата сума, получена от ЕС и изразходвана без спазване на изискванията за финансиране. Процесът на събиране обаче често е дълъг, приблизително от 14 до 23 месеца след приключването на финансираните дейности.

През 2021-2022 година процентът на неправомерно изразходваните средства се увеличи от 3% на 4,2% от бюджета на ЕС. Въпреки това, защото само 20% от бюджета се управляват директно от Европейската комисия, процесът на корекция и събиране на средства може да бъде предизвикателен.

В доклада се подчертава, че управлението на процедурата по събиране на тези средства може да бъде оптимизирано и подобрено. Одиторите отправят препоръки за подобряване на системите на Комисията за събиране на неправомерно разходвани средства на ЕС, като се насърчава по-голямата събираемост в по-кратки срокове.

МОСВ с план да отговори на препоръките на ЕК за енергетиката и климата

МОСВ с план да отговори на препоръките на ЕК за енергетиката и климата

Предвижда се актуализация на Интегрирания план в областта на енергетиката и климата 2021 - 2030 г.