Китай обяви, че ще премахне ограниченията за използване на кредитни карти, което може да позволи на Visa, Mastercard и други чуждестранни конкуренти достъп до китайския пазар, предаде АП.

Кабинетът на страната съобщи, че за първи път ще бъде позволено на чуждестранни компании да подадат документи за свободно извършване на операции с техни кредитни карти в комунистическата страна. Не се разкриват подробности какви точно изисквания компаниите ще трябва да покрият, за да бъдат одобрени и какви точно лицензи ще бъдат необходими.

До момента рестрикциите в страната даваха монопол в тази област на държавната компания UnionPay. Всички банки в Китай участват в рамките на UnionPay и всички транзакции трябва се извършат чрез тази компания.

Световната търговска организация, на база на оплакване на САЩ, обяви преди две години, че ограниченията за използване на кредитни карти от други компании нарушават ангажиментите на Китай за свободна търговия. Правителството обяви, че ще разгледа решението, но малко направи за откриване на достъпа за чужди компании до тази услуга.

С решението си Пекин цели да открие финансовата индустрия за чуждестранни компании.

Транзакциите с кредитни карти в Китай са нараснали с 30,9% през 2013 година в сравнение с предходната година. През 2013 година са били издадени 61 милиона нови карти.