Газопроводът Ямал-Европа, по който обикновено се доставя руски газ за Западна Европа, в събота работи в реверсивен режим за пети пореден ден, като доставяше гориво от Германия за Полша. Това показват данни на германския оператор Gascade, цитирани от Ройтерс.

Цените на газа в Европа се повишиха до рекордни стойности тази седмица, след като Ямал промени посоката си на движение, но в петък отбелязаха спадове.

Русия заяви, че обръщането на потока не е политически ход, въпреки че съвпада с нарастващото напрежение между Москва и Запада по отношение на Украйна. Руският президент Владимир Путин каза в четвъртък, че промяната се дължи на липсата на заявки от страна на купувачите.

В петък Путин също така коментира, че Русия е била "изместена на заден план" от Полша при управлението на газопровода.

Газпром не доставя газ по Ямал - Европа към Германия втори пореден ден

Газпром не доставя газ по Ямал - Европа към Германия втори пореден ден

Това води до рекордни равнища на газа в Европа

В събота потокът в измервателна точка на германско-полската граница се е насочвал на изток към Полша с почасово количество от над 1,1 милиона киловатчаса и се е очаквало да остане на тези нива през деня, сочат данните.

Руският газов гигант "Газпром" не е резервирал транзитен капацитет за износ на газ по газопровода Ямал-Европа за събота, пише още Ройтерс.