Планът на Европейския съюз за растеж в размер на 6 милиарда евро за Западните Балкани потенциално може да промени играта и да удвои размера на регионалните икономики през следващото десетилетие. Това заяви Герт Ян Купман, генерален директор на Европейската комисия за съседство и преговори по разширяването, цитиран от "Ройтерс".

Лидерите на шестте страни от Западните Балкани - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - се срещнаха днес в Скопие, за да обсъдят реформите, необходими за достъп до плана за растеж на ЕС, представен миналия октомври.

"Днес лидерите ще обсъдят общия регионален пазар и постепенното интегриране на региона в нашия вътрешен пазар, което е огромен двигател за растеж", посочи Ян Купман.

"Планът за растеж е потенциален фактор за промяна на играта и може да удвои размера на вашите икономики през следващото десетилетие", каза той в началото на срещата.

ЕС отваря частично пазара си за страните от Западните Балкани

ЕС отваря частично пазара си за страните от Западните Балкани

За първи път среща от Берлинския процес се провежда в самите Западни Балкани

След като преди години на региона беше обещано членство в ЕС, процесът по присъединяване се забави, главно поради нежеланието сред 27-те страни членки на блока и липсата на реформи в целия регион.

Сърбия и Черна гора бяха първите в Западните Балкани, които започнаха преговори за членство в ЕС, а Албания и Северна Македония започнаха преговори с Брюксел през 2022 г. Босна и Косово изостават много от своите съседи в процеса.

"Планът за растеж означава 6 милиарда евро за целия регион и размерът на средствата, които ще получим, зависи от добрите дела, които вършим", изтъкна премиерът на Косово Албин Курти преди срещата.

ЕС отпуска пакет от 6 млрд. евро за реформи на Западните Балкани

ЕС отпуска пакет от 6 млрд. евро за реформи на Западните Балкани

Северна Македония трябва да промени конституцията, както поиска България,

Планът за растеж на ЕС за региона ще включва отварянето на неговия общ пазар за страните от Западните Балкани в области като свободното движение на стоки и услуги, транспорт и енергия.

В замяна обаче страните трябва да приложат реформи и да разрешат всички неуредени въпроси със своите съседи.

Целта на ЕС е да даде по-голяма стабилност на региона, възникнал след кървавото разпадане на Югославия през 90-те години, където все още тлее напрежение.

Шестимата лидери ще представят съвместна декларация на пресконференция в столицата на Северна Македония Скопие по-късно днес.