На среща на върха в Тирана, лидерите от Европейския съюз предложиха нов план за растеж на Западните Балкани, отваряйки части от единния пазар на ЕС за региона и настоявайки за дълбоки реформи преди пълноправното членство на шестте страни. Срещата, част от Берлинския процес, беше фокусирана върху интеграцията на Западните Балкани в единния пазар и подкрепата за зелената и цифрова трансформация на региона. За първи път този форум се проведе в страна от самите Западни Балкани, съобщи БТА.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел бяха сред висшите служители на ЕС, присъстващи на събитието. Участие традиционно взе  германският канцлер Олаф Шолц, докато френският президент Еманюел Макрон беше представен от държавния секретар Лорънс Буун поради скорошния трагичен инцидент във Франция.

Фон дер Лайен обсъди новия план за растеж, който предвижда отваряне на нови търговски пътища в специфични сектори на общия пазар на ЕС за балканските страни. Той включва мерки като свободното движение на стоки и услуги, автомобилния транспорт, енергетиката, електрозахранването и единния цифров пазар. Същевременно, балканските страни са призовани да приложат бързи реформи, които да бъдат подкрепени от инвестиции. ЕС вече е мобилизирал 16 милиарда евро от общо обещаните 30 милиарда евро за инвестиции в региона.

Съществуващите напрежения в региона, особено острият спор между Сърбия и Косово, продължават да представляват сериозно безпокойство за ЕС. В светлината на скорошния въоръжен инцидент между сръбски и косовски сили, Шолц призова двете страни да възобновят диалога за нормализиране на отношенията, подчертавайки необходимостта от сътрудничество и преодоляване на дълготрайните конфликти.

В контекста на продължаващата война на Русия в Украйна, представителите на ЕС настояваха балканските страни да преодолеят регионалните си различия. Шолц подчерта, че всяко подобрение в регионалното сътрудничество ще доведе страните по-близо до стандартите на ЕС.

Фон дер Лайен отбеляза новият план за растеж като "много силен стимул" за икономическото отваряне на региона, призовавайки за реформи, които ще привлекат допълнителни инвестиции. "Само като работим заедно, ние ще доведем Западните Балкани точно там, където принадлежат - в сърцето на Европейския съюз", завърши тя.

Милорад Додик иска Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в ЕС

Милорад Додик иска Босна и Херцеговина в БРИКС, а не в ЕС

Поредна спорна изява на босненския сръбски лидер