Лидерът на босненските сърби Милорад Додик каза, че Босна и Херцеговина трябва да кандидатства за присъединяване към групата БРИКС като алтернатива на Европейския съюз, цитира думите му европейската редакция на "Политико".

"Като се има предвид, че от Брюксел винаги излизат нови и неясни условия за приемане в Европейския съюз, смятам, че Босна и Херцеговина трябва да подаде молба за членство в БРИКС", написа той в X, известен преди като "Туитър" "Вярвам, че ще бъдем приети там преди (да станем член на) ЕС."

Додик, президент на Република Сръбска, каза, че представители на Република Сръбска ще изпратят предложение до босненското правителство "в следващите дни", като поскат от министрите да разгледат този план.

Додик, лидер на Република Сръбска, една от двете административни единици в Босна и Херцеговина, има проблемни отношения с ЕС от години. Той многократно е използвал сепаратистка реторика, подклаждал е националистически настроения и е заплашвал да създаде отцепническа сръбска армия.

В момента той е под санкции на САЩ за подкопаване на босненските институции и заплаха за териториалната цялост на страната.

Дори на фона на руската инвазия в Украйна Додик поддържа близки отношения с Кремъл. През януари той удостои президента на Русия Владимир Путин с най-високото отличие на Република Сръбска, ход, който беше критикуван от служители на ЕС и САЩ. Европейската комисия бързо напомни на Додик за значението на върховенството на закона, докато страната се стреми към членство в ЕС, особено след като Босна спечели статут на кандидат за ЕС миналия декември.

Нововъзникващата група БРИКС - съставена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - наскоро се съгласи да покани още шест държави да се присъединят към техния съюз.

Повдигнаха обвинение на Милорад Додик

Повдигнаха обвинение на Милорад Додик

Една присъда може да означава край на кариерата му, но може да доведе и до отцепване на Република Сръбска