САЩ в сряда наложиха санкции на лидера на босненските сърби Милорад Додик и близка до него телевизионна мрежа, засилвайки натиска заради опасенията, че неговите сецесионистки действия ще разрушат крехкия 25-годишен мир, съобщава АФП.

"Дестабилизиращата корупционна дейност на Милорад Додик и опитите за унищожаване на Дейтънското мирно споразумение, мотивирани от собствения му интерес, застрашават стабилността на Босна и Херцеговина и целия регион", коментира Браян Нелсън, заместник-секретар на Министерството на финансите за тероризма и финансовото разузнаване.

Додик, бивш социалдемократ, превърнал се в националист с връзки с Русия, все повече заплашва с отцепване на Република Сръбска, босненско-сръбското образувание, създадено с посредничеството на САЩ от Дейтънското споразумение от 1995 г., което сложи край на бруталната война в бившата югославска република.

Наричайки обединената Босна провал, Додик миналия месец пристъпи към изтегляне на босненски сръбски институции, включително армията, съдебната система и данъчната система от централната власт.

В ЕП предупредиха за колапс на Босна и Херцеговина

В ЕП предупредиха за колапс на Босна и Херцеговина

ЕС може да наложи санкции и да спре финансиране, ако е необходимо, за да запази териториалната цялост

Държавният секретар Антони Блинкън, обещавайки да подкрепи "суверенитета и териториалната цялост" на Босна, също обяви, че Съединените щати ще забранят визите за други двама лидери заради обвинения в корупция.

Това са Милан Тегелтия, съветник на Додик, който преди е служил в орган, който назовава съдиите в Босна, и Мирсад Кукич, лидер на бошняшката партия, обвинен в скандал с корупция върху публична енергийна компания.

Санкциите срещу Додик ще криминализират всякакви транзакции, включително дарения за него от Съединените щати. Той вече бе засегнат от санкции, които блокират всички активи, които притежава в Съединените щати, мярка, взета в последните дни от президентството на Барак Обама, след като Додик се противопостави на съдебна заповед.

В сряда санкции получи и "Алтернативна телевизия", известна телевизионна мрежа в крепостта на босненските сърби Баня Лука, която е собственост на компания, свързана със сина на Додик.

Додик вече отхвърли натиска на САЩ, кокато миналия месец обяви своите сецесионистки мерки и каза: "Не се страхувам от санкции".

Турция предлага да посредничи в кризата в Босна, за да "гарантира стабилност"

Турция предлага да посредничи в кризата в Босна, за да "гарантира стабилност"

Мюсюлманска Турция има силни връзки с Босна

Последните санкции показват нарастващото безпокойство на Запад, че сложното мирно споразумение на Босна рискува да се разпадне, след като Додик пренебрегна предупрежденията на Съединените щати и европейските лидери да отстъпят.

Додик се срещна миналия месец в Москва с руския президент Владимир Путин, което показва подкрепа за неговите действия от историческия съюзник на сърбите.

"Етнонационалистическата риторика на Додик, която води до разделение, отразява усилията му да постигне тези политически цели и да отвлече вниманието от корупционните му дейности", се казва в изявление на Министерството на финансите на САЩ.

Неговите действия "застрашават стабилността, суверенитета и териториалната цялост" на Босна и "подкопават Дейтънското мирно споразумение, като по този начин рискуват по-широка регионална нестабилност", се казва в изявлението на САЩ.

Споразумението от Дейтън сложи край на война, която взе около 100 000 живота, повдигна обвинения в геноцид срещу босненските сръбски сили и травмира Европа след Студената война, която се надяваше, че континентът най-накрая е обърнал страницата на вековно кръвопролитие.

С посредничеството във военновъздушната база Дейтън в Охайо от покойният американски дипломат Ричард Холбрук, споразумението на практика раздели страната на две, давайки едната половина на босненските сърби, а другата на мюсюлманско-хърватска федерация.

Голяма бюрокрация свързва двете страни в унитарна държава, която все пак успя да предотврати всяко широкомащабно връщане към междуобщностното насилие.

Русия си играе с огъня на Балканите, регионът е важен колкото и през Първата световна война

Русия си играе с огъня на Балканите, регионът е важен колкото и през Първата световна война

Foreign Affairs: Путин трябва да бъде спрян, Западът трябва да пренасочи сили към региона