Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявление на командващия ВМС на САЩ в Европа и Африка адмирал Робърт Бърк относно отбранителната способност на Сърбия, посочи, че сигурността на тази страна до голяма степен зависи от отговора на Русия на заплахите от Сърбия, съобщава ТАСС

"Бих искала да напомня на Бърк и на всички негови колеги в нещастието на НАТО два важни факта. Отбранителният капацитет на Сърбия през последните години, вероятно 200, до голяма степен зависи от това колко скоро Русия ще отговори на външните заплахи за тази южнославянска страна".

"Външни заплахи за Сърбия. По странно стечение на обстоятелствата всеки, който някога е нападал Сърбия, вече е член на НАТО. Ако Бърк познава историята, то с изявлението си той приветства доставката на оръжия от Русия за Сърбия, например противотанковите системи "Корнет" и много се надява, че ще охладят жарта в горещите глави на Алианса, които мътят водите на Балканите. Много лошо, но нормално, ако не знае", добави Захарова.

По-рано Бърк в интервю за сръбския вестник Kurir коментира че НАТО приветства реформите, които се провеждат в Сърбия за укрепване на нейната отбранителна способност.

Според информация, публикувана от сръбското министерство на отбраната в края на декември 2021 г., Сърбия ще похарчи един милиард евро през 2022 г. за повишаване на отбранителните способности на своите въоръжени сили. Сръбският вицепремиер и министър на отбраната Небойша Стефанович също обяви, че 142 милиона евро ще бъдат инвестирани в сръбски заводи.

Бюджетът за отбрана за 2022 г. е стратегическа инвестиция, предназначена за изграждане на отбранителни способности на Сърбия, местната отбранителна индустрия и въоръжените сили, но също и за снабдяване с чуждестранни оръжия и с най-новите технологии във военната техника.

Русия си играе с огъня на Балканите, регионът е важен колкото и през Първата световна война

Русия си играе с огъня на Балканите, регионът е важен колкото и през Първата световна война

Foreign Affairs: Путин трябва да бъде спрян, Западът трябва да пренасочи сили към региона

Москва очаква, че действията на Прищина срещу представителя на мисията на ООН в Косово ще получат подобаващ отпор от ръководството на организацията, коментира Захарова, във връзка с обявяването на служител на мисията за персона нон грата.

"Надяваме се, че този произвол на Прищина ще получи подобаващ категоричен отпор от ръководството на мисията на ООН", каза дипломатът.

Захарова подчерта, че обявяването за персона нон грата на представителя на Временната административна мисия на ООН в Косово е продължение на провокативната линия за изостряне на междуетническите отношения.

"Смятаме поредния трик на Прищина като продължение на провокативната линия за изостряне на междуетническите отношения в региона, дискредитиране на Световната организация и не на последно място конструктивната роля на Русия на Балканите."

"Очевидно е желанието на косовските власти да се отърват от онези, които могат обективно да покажат разрушителната политика на Прищина, провеждана в населените със сърби региони. Ние категорично осъждаме всякакви опити за ограничаване на дейностите или "изтласкване" на мисията на ООН от Косово чрез предприемане на агресивни стъпки, които противоречат на духа и буквата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН", допълва Захарова.

В Мисията на ООН в Косово не са получавали искането за обявяване на персона нон грата на руския им сътрудник

В Мисията на ООН в Косово не са получавали искането за обявяване на персона нон грата на руския им сътрудник

Всички въпроси се разглеждат от ръководството