"Елате с мен", казва Александър Вучич, президент на Сърбия. "Сега ще видите усмивка на лицето ми". От терасата на сградата на президентството в Белград той сочи издигащи се небостъргачи и триумфално заявява: "Като феникс, възкръснал от пепелта", пише The Economist.

Други бивши югославски републики се притесняват, че армията на Сърбия също се издига от пепелта. По време на дребния спор с Косово за регистрационните номера на автомобилите през септември, Сърбия летя с бойни самолети близо до границата и разположи бронирани машини срещу по-малкия си съсед.

Между 2015 и 2021 г. разходите за отбрана на Сърбия скочиха с около 70% до 1,4 милиарда долара годишно. Русия и Беларус са й дали десет самолета МиГ-29. Русия й даде 30 танка и бронетранспортьора и й продаде система за противовъздушна отбрана. Тя е закупила китайски дронове, руски хеликоптери и френска ракетна система земя-въздух.

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

И непрекъснато ще преценява дали да увеличава силите си в региона

Този месец министърът на отбраната обяви, че Сърбия води преговори за закупуване на транспортни самолети и хеликоптери от Airbus.

Миналия месец дойде новината, че разговаря с Израел за противотанкови ракети. Турските дронове, които бяха използвани при миналогодишното поражение на арменските сили в Нагорни Карабах от Азербайджан, може да са в списъка за пазаруване.

Собствената отбранителна индустрия на Сърбия също произвежда нови комплекти, вместо просто да произвежда повече неща от югославската епоха.

След югославските войни през 90-те години на миналия век военният капацитет на Сърбия се разпадна. Но през 2014 г. правителството реши да се превъоръжи.

Захарова: Укрепване на НАТО в Прибалтика води до дестабилизация на военнополитическата обстановка

Захарова: Укрепване на НАТО в Прибалтика води до дестабилизация на военнополитическата обстановка

Русия смята за неискрени изявления на Столтенберг, че действията на НАТО са с отбранителен характер

Намесата на Русия в Украйна показа, че ерата на конвенционалната война в Европа не е приключила и наводненията в Сърбия през същата година бяха "аларма за събуждане", коментира Даниел Сънтър от мозъчния тръст Balkan Security Network. Те разкриха, че страната почти няма хеликоптери за мисии за търсене и спасяване.

През 2015 г. Хърватия, също възстановявайки въоръжените си сили, поиска от САЩ да й достави ракети, които, ако бъдат изстреляни срещу Сърбия, могат да достигнат дълбоко в страната.

Съвременната държава се нуждае от модерна армия, казва Вучич. Сърбия харчи повече в абсолютно изражение от преди, но разходите за отбрана като дял от БВП се движат около 2% от 2005 г. насам. В сравнение с България, Унгария или Румъния, това са "фъстъци", казва Вучич.

Но сърбите не са били във война с България, Унгария или Румъния през 90-те години. Те бяха във война със съседи, които сега имат по-малки военни бюджети. Сърбия изпреварва Албания, Босна, Черна гора, Косово и Северна Македония, взети заедно.

Страната също така изпреварва Хърватия, която купува френски самолети, за да възстанови почти несъществуващия си въздушен капацитет.

Националният Ден на сръбското единство предизвиква притеснения на Балканите

Националният Ден на сръбското единство предизвиква притеснения на Балканите

Сърбия показва военна мощ, говори за общосръбско единство, празнува в деня на пробив на Солунския фронт срещу България в Първата световна война

Ако Сърбия просто модернизира въоръжените си сили, никой няма да има нищо против. Контекстът е този, който е "аларма за събуждане". Босна отново е в политически сътресения и Милорад Додик, лидерът на босненските сърби, предположи на 14 октомври, че ако неговата част от Босна се отцепи и последва насилие, Русия ще се намеси, за да я защити.

Контролираните от правителството таблоиди на Сърбия непрекъснато обявяват, че войната с косовските албанци или хърватите е неизбежна. През октомври, след сблъсък между косовските сърби и косовската полиция, сръбските таблоиди с въображение свързаха присъствието на британски войски гурки с насилието.

В същото време националистите, включително министърът на вътрешните работи на Сърбия, говорят за създаването на "сръбски свят", за който мнозина в Косово, Черна гора и Босна се опасяват, че е код за Велика Сърбия, която може да ги погълне.

Вучич отхвърля това като "пропаганда". Той казва, че всички съседи знаят, че превъоръжаването "не е против тях".

The Hill: Пълномащабна война с Русия не е хипотеза и САЩ трябва бързо да се подготвят

The Hill: Пълномащабна война с Русия не е хипотеза и САЩ трябва бързо да се подготвят

В Черно море е най-вероятният сблъсък Русия-НАТО, възможна е и Трета световна война

Вук Вуксанович, изследовател от Белградския център за политика за сигурност, казва, че истинското значение на превъоръжаването на страната е по-скоро политическо, отколкото военно. Ефектните оръжейни сделки впечатляват поддръжниците на Вучич, които са склонни да уважават въоръжените сили.

Но Сърбия на практика е обградена от НАТО.

С голям алианс, който защитава малките съседи, е малко вероятно Сърбия да изпрати войниците си в действие, поне не в обозримо бъдеще.

Всъщност Сърбия има отлични (макар и дискретни) отношения с НАТО, а САЩ обучава сръбски войски. Да имаш силна армия означава, че големите сили се отнасят към теб с уважение, казва Вуксанович.

И ако, "не дай боже", регионалното статукво се разпадне, тогава "ако успеем да нанесем щети на нашите хипотетични опоненти, те може би ще бъдат по-сговорчиви с нас на масата за преговори".

Балканските цели на САЩ: Западните Балкани в ЕС и отпор на руското и китайско влияние

Балканските цели на САЩ: Западните Балкани в ЕС и отпор на руското и китайско влияние

Габриел Ескобар: Не можем да позволим на Русия и Китай да успеят