Заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар заяви, че целите на страната му са да помогне на Западните Балкани да се присъединят към Европейския съюз и отпор на руското и китайското влияние в региона, съобщава "Гласът на Америка".

Ескобар, който е и специален пратеник на САЩ за Западните Балкани, се обърна към дебат в комисията по външни работи на Камарата на представителите относно ангажимента на американската администрация в Западните Балкани, заявявайки, че администрацията на президента Джо Байдън е удвоила работата на САЩ със съюзници и партньори, за да помогне на Западните Балкани да постигнат напредък по европейския път.

САЩ искат бързо Западните Балкани в ЕС и е грешно България да спира РСМ

САЩ искат бързо Западните Балкани в ЕС и е грешно България да спира РСМ

Вашингтон настоява пред България за намиране на компромис, това е стратегически "многостранен въпрос, който засяга всички"

Обръщайки се към членовете на подкомисията за Европа, енергетика, околната среда и високи технологии, Ескобар спомена и финансовата помощ от САЩ, заделена за Западните Балкани.

"Съединените щати отпуснаха повече от 2,4 милиарда долара помощ за региона през последното десетилетие. Само през 2021 г. са предоставени над 145 милиона долара за напредъка на региона по европейския път и изграждането на устойчивост на негативни външни влияния."

"Москва и Пекин активно се противопоставят на западната интеграция на региона, като използват дезинформация и уязвими места, за да отклонят страните от Западните Балкани от демократично избрания им път, като същевременно придобиват икономическа и политическа позиция в региона", предупреди Ескобар в изявление.

Борел поучава България за РСМ: Да покаже повече гъвкавост

Борел поучава България за РСМ: Да покаже повече гъвкавост

Това е проблем, който блокира началото на преговорите

Според него Русия инструментализира енергийните резерви, за да оказва натиск върху политиците, да насърчава корупцията и да потиска потенциала за растеж, докато Китай разширява влиянието си в жизненоважна инфраструктура и икономическото изнудване.

"Не можем да им позволим да успеят", каза Ескобар.

Той припомни съвместно изявление от държавния секретар Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС Жозеп Борел на 14 октомври, в което се обещава, че присъединяването към ЕС е единственият път напред за напредъка на региона.

Вицепремиерът на РСМ Димитров: Балканите не са център на вселената, ЕС има своите проблеми

Вицепремиерът на РСМ Димитров: Балканите не са център на вселената, ЕС има своите проблеми

Относно Сърбия: Имаме общи цели, имаме обща история и минало, искаме да имаме общо европейско бъдеще

"Мир, стабилност и просперитет чрез интеграция в ЕС са нашата цел, която се стремим да постигнем заедно, наред с други неща, като подкрепяме диалога, с посредничество от ЕС - като най-добрия начин за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово", каза Ескобар.

Той добави, че като част от усилията за оказване на натиск и върху двете страни за облекчаване на напрежението около регистрационните номера им е казано, че само "диалогът е начин за нормализиране на отношенията - в идеалния случай чрез взаимно признаване".

Косово изгони двама дипломати на Русия

Косово изгони двама дипломати на Русия

Косово обвини Русия в пагубно влияние