Президентът на Косово Вьоса Османи обяви двама руски дипломати за персона нон грата. За това тя написа в страницата си във "Фейсбук", информира ТАСС.

По думите на Османи, тази седмица тя е изпратила искане до вицепремиера "да обяви за персони нон грата две длъжностни лица от Службата за връзка на Руската федерация в Косово заради вредните им дейности, които негативно засегнаха националната сигурност и конституционния ред" на страната.

Прострелян сърбин и шестима ранени полицаи при сблъсъци в Косово

Прострелян сърбин и шестима ранени полицаи при сблъсъци в Косово

Сръбският премиер призова НАТО да се намеси и да спре насилието

"Днес Министерството на външните работи взе решение да обяви тези двама руски чиновници за нежелани лица и в същото време информира правоохранителните органи и съответните органи за изпълнението му", написа Османи.

Президентът на Косово обвини Русия в "пагубно влияние, насочено към унищожаване на постиженията на Прищина, както и на САЩ, НАТО и ЕС". "По тази причина ние ще продължим да работим в тясно сътрудничество с нашите американски и европейски съюзници, за да предотвратим опит Косово и нашия регион да станат жертва на дестабилизиращите амбиции на Руската федерация", подчерта косовският държавен глава.

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за прекратяване на напрежението по границата

Косово и Сърбия постигнаха споразумение за прекратяване на напрежението по границата

"Имаме сделка"

Както заяви на 15 октомври постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН, ситуацията в северните райони на Косово се е влошила значително през последния месец и предизвиква сериозна загриженост.

В края на миналия месец Косово се съгласи да изтегли полицейските подразделения от северната си граница със Сърбия, за да прекрати нарастващия спор във връзка с регистрационните номера на превозни средства, който за кратко прерасна в насилие и накара НАТО да засили патрулите си. Няколко дни по-късно обаче отново се разразиха сблъсъци в района. 

Сърбия изтегля всичките си бронирани машини от границата с Косово

Сърбия изтегля всичките си бронирани машини от границата с Косово

Диалогът между Сърбия и Косово е подновен в Брюксел