Съюзниците на ЕС не посещават Русия. Това предупреждение отправи еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи към Босна и Херцеговина, която е кандидат за членство в Съюза.

Коментарът му беше по повод обявеното посещение в Москва на лидера на босненските сръби Милорад Додик.

Страната, която кандидатства за присъединяване към ЕС през 2016 г., получи статут на кандидат през декември миналата година след опасения, че войната в Украйна може да дестабилизира региона на Балканите.

"Имаме нужда Босна и Херцеговина да бъде наш съюзник", подчерта Вархеи на пресконференция в Сараево, имайки предвид необходимостта от общ фронт след нахлуването на Русия в Украйна.

"Нашите съюзници не ходят в Русия, това е моето послание. Който иска да ни е съюзник, не ходи в Русия", отговори еврокомисарят на репортерски въпрос относно посещението на Додик.

Лидерът на босненските сърби задочно награди с медал Путин

Лидерът на босненските сърби задочно награди с медал Путин

За "особена патриотична грижа и любов към Република Сръбска"

Вархеи присъства на политически форум на високо равнище в Сараево, очертаващ стъпките, които Босна трябва да предприеме, за да се присъедини към ЕС. Той похвали напредъка, постигнат за "рекордно време" за съставяне на правителство и изготвяне на бюджет след общите избори през октомври 2022 г.

Ерокомисарят добави, че е било насърчаващо да види ангажимент от страна на заинтересованите страни да изпълнят реформите, договорени при предоставянето на статут на кандидат на Босна и Херцеговина, и нейния "много ясен ангажимент като европейски съюзник".

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Лидерът на босненската Република Сръбска обмисля обявяването на независимост

Милорад Додик настоява да бъде решен спора относно закона за собствеността

Етнически разделената Босна обаче няма единно виждане за външната политика, като Додик поддържа близки отношения с президента Владимир Путин дори след нахлуването на руските сили в Украйна.

След опустошителна война през 90-те години на миналия век страната беше разделена на две автономни области - Федерация Босна и Херцеговина, споделена от бошняци и хървати, и доминираната от сърби Република Сръбска - като те са свързани чрез слабо централно правителство.

Додик, който е президент на Република Сръбска, заяви, че ще посети Москва през следващата седмица, за да обсъди икономическото сътрудничество с Путин и "натиска на Запада върху региона да следва политиката му спрямо Русия". Той също така трябваше лично да предаде на Путин медала, който му връчи задочно през януари.