Днес прокуратурата на Босна и Херцеговина (БиХ) внесе обвинителен акт срещу президента на Република Сръбска Милорад Додик за неподчинение на решенията на Върховния представител на международната общност и за това престъпление, ако бъде признат за виновен, го грози присъда от шест месеца до пет години затвор, пише македонското издание "Фокус".

"Можем да потвърдим, че прокуратурата на БиХ повдигна обвинителен акт срещу Милорад Додик и Милош Лукич, които са обвинени в престъплението неизпълнение на решенията на Върховния представител по член 203а, параграф 1 от Наказателния кодекс на БиХ. Обвинителният акт е внесен за потвърждение в съда на БиХ", се казва в кратко съобщение на федералната прокуратура.

Лукич е директор на "Официален вестник" на Република Сръбска.

Обвинителният акт е резултат от опита на властите на Република Сръбска (РС) да блокират изпълнението на решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина чрез приемане на специален закон в парламента на автономната република през юли.

Този закон, който беше приет от Националното събрание на РС на 27 юни, беше отменен от Върховния представител за Босна и Херцеговина Кристиан Шмид на 1 юли, използвайки правомощията си.

В същото време Шмид наложи промени в Наказателния кодекс на Босна и Херцеговина, превръщайки неизпълнението или незачитането на неговите решения в престъпление.

За това е предвидено наказание лишаване от свобода до пет години, както и разпоредба, че при осъждане осъденият автоматично губи правото да заема длъжности във всички органи на законодателната, изпълнителната и съдебната и административна власт или друг орган, финансиран от бюджета.

Додик пренебрегна решенията на върховния представител и на 7 юли подписа указа за влизане в сила на закона, който Шмид отмени, а Лукич, като директор на "Официален вестник", публикува решението във вестника ден по-късно.

Сега, поради това, и двамата ще бъдат изправени пред наказателно преследване, ако съдът на Босна и Херцеговина потвърди обвинението.

Ако му бъде издадена осъдителна присъда , това би означавало край на политическата кариера на Додик.

От друга страна, ако Додик не признае присъдата, това може да доведе дo задълбочаване на процесите на отцепване на Република Сръбска от Босна и Херцеговина.