Полша, Латвия, Литва и Естония ще започнат процеса на пълна изолация от Русия в следващите 48-72 часа, като по този начин ще затворят сухопътните маршрути за доставка на стоки до Русия, информира УНИАН, като се позовава на заместник-министъра на инфраструктурата на Украйна Мустафа Найем.Тази новина няма официално потвърждение.

"Миналата седмица официално помолихме нашите колеги да спрат всякакви автомобилни съобщения с Руската федерация и Република Беларус. Благодаря на всички министри на транспорта на тези страни. Отговорът е моментален. Очакваме крайния резултат", пише Найем.

Според него, ако бъде взето положително решение, границите с Руската федерация и Беларус ще бъдат напълно затворени, което означава, че автомобилните превози и всякакъв транспорт ще станат невъзможни.

След руската инвазия в Украйна ЕС затвори небето за руски самолети, включително товарни. Въпреки това стоките все още могат да се доставят в Русия по суша.

По-специално, много камиони влизат в Русия от страните от ЕС, главно от Германия, през полско-белоруската граница. В тази връзка на 12 март активисти отидоха до полско-белоруската граница и организираха протестна акция, блокирайки преминаването на камиони, превозващи стоки за Руската федерация и Беларус. Полските служители на реда отблъснаха протестиращите на ГКПП Козловичи-Кукареки. Протестната акция беше подновена на 19 март.

Припомняме, че след руската инавазия в Украйна ЕС наложи безпрецедентни икономически санкции срещу Русия, а много комапанни се изтеглиха от Русия или спряха да изнасят стоки за там.

Националният железопътен оператор на Финландия спря железопътния транспорт между Хелзинки и Санкт Петербург в Русия на 25 март, с което затвори един от последните маршрути на обществения транспорт към Европейския съюз от Русия, но пет дни по-късно преразгледа решението си.

Готвят се нови санкции спрямо Русия след снимките от Буча

Готвят се нови санкции спрямо Русия след снимките от Буча

Дали обаче те ще включат забраната за износ на петрол и газ?