Полската държавна петролно-газова компания PGNiG е подала заявка за намаляване на цената на природния газ, доставян на Полша от руската компания "Газпром" по Ямалския договор, съобщи компанията, цитирана от руските медии.

PGNiG, както са заявили от компанията, е изпратила искане до "Газпром" и "Газпром експорт" за промяна на цената на газа, доставян съгласно споразумението от 1996 г.

Полша глоби "Газпром" със 7,6 млрд. долара за "Северен поток 2"

Полша глоби "Газпром" със 7,6 млрд. долара за "Северен поток 2"

Глоби отнасят и западните партньори на "Газпром" по проекта

От полската компания добавиха, че договорът позволява веднъж на всеки три години на всяка от страните по споразумението да се застъпва за преразглеждане на ценовите условия на доставките, ако се смята, че те "не отговарят на пазарната ситуация".

Понастоящем Полша получава по-голямата част от природния си газ от Русия. В същото време, както каза по-рано ръководителят на PGNiG Ежи Квечински, Полша очаква в бъдеще да получава най-голямата част от газа от САЩ. Сключването на договори за доставка на американски втечнен природен газ (LNG) беше обявено през 2018 и 2019 г.

Споразумението, подписано през 1996 г. между PGNiG и "Газпром" за доставка на газ за Полша, изтича през 2022 г. Полската страна обяви, че не възнамерява да го удължи.

Полша глобява с 50 милиона евро "Газпром" заради "Северен поток 2"

Полша глобява с 50 милиона евро "Газпром" заради "Северен поток 2"

Регулаторът е поискал от руската компания документи, но тя не ги е предоставила

В края на март PGNiG спечели дело за цената на газа срещу "Газпром" в Стокхолмския арбитраж и получи право за възстановяване на 1,5 млрд. долара.

В края на май "Газпром" и "Газпром експорт" обжалваха арбитражното решение в съда на окръг Свеа в Швеция. Същевременно "Газпром експорт" в средата на юни подписа анекс към договора с PGNiG, отразяващ присъдата на Стокхолмския арбитраж. В края на юни "Газпром експорт" преведе общата сума от 1,5 млрд. долара по сметката на полската компания.

В началото на октомври полският антимонополен регулатор UOKiK глоби "Газпром" с около 7,6 млрд. долара по делото "Северен поток 2" и наложи глоба на европейските партньори на "Газпром" по проекта на стойност 61 млн. долара. Размерът на глобите за руския газов гигант и неговите пет партньорски компании е 10% от годишния оборот, което е максималната санкция съгласно полското законодателство.

"Газпром" сам ще довърши "Северен поток 2"

"Газпром" сам ще довърши "Северен поток 2"

Ясна позиция на Кремъл

UOKiK смята, че споразуменията за финансиране на строителството на газопровода "Северен поток 2", сключени от "Газпром" с петте компании партньори, им дават възможност, заобикаляйки полското антимонополно законодателство, да станат собственици на акции в проектната компания Nord Stream 2 AG, която сега е изцяло собственост на руския концерн. Преди това компаниите проучиха възможността за създаване на съвместно предприятие за проекта, но не успяха да получат разрешение от Полша. UOKiK смята, че страните сега просто са видоизменили схемата.

Полското външно министерство обяви наличието на инструменти за събиране на глобата от "Газпром", но не уточни за какво става дума.

"Газпром" плаща обезщетение в размер на 1,5 млрд. долара на Полша

"Газпром" плаща обезщетение в размер на 1,5 млрд. долара на Полша

Заради надути цени на газа