Полша и Киев разработват начини за доставка на повече петролни продукти за Украйна, за да се облекчи недостигът на гориво в страната вследствие на руската инвазия, съобщава "Ройтерс".

Украинският министър на икономиката Юлия Свириденко написа във Фейсбук, че Полша може да осигури транспортирането на над 200 000 тона петролни продукти месечно. Тя посочва, че миналия месец Украйна е получила едва 60 000 тона.

От своя страна полският вицепремиер Яцек Сасин обясни, че страната внася почти целия си суров петрол и голяма част от готовите нефтени продукти, от които се нуждае, така че е в добра позиция да действа като посредник.

Украйна спира да купува ядрено гориво от Русия

Украйна спира да купува ядрено гориво от Русия

Това става ясно от официално изявление на "Енергоатом"

Украйна е изправена пред значителен недостиг на гориво след руските атаки срещу нейната инфраструктура. Това важи особено за основния ѝ производител на гориво - петролната рафинерия Кременчук.

Украйна е употребила около 2,4 милиона тона бензин и около 8 милиона тона дизел през 2021 г. Преди войната тя внасяше 80% от петролните си продукти, като 62% от бензина и 44% от дизела идваха от Русия и Беларус.

Русия е ударила петролна рафинерия в Украйна

Русия е ударила петролна рафинерия в Украйна

Били свалени и 13 дрона

Очакваме, че ще можем да включим петролни продукти от Съединените щати, региона Амстердам-Ротердам-Антверпен и немски, скандинавски и балтийски заводи за преработка на петрол, посочи Свириденко и допълни, че горивото ще се доставя чрез комбинирани видове транспорт през Полша.

Полските служители поясниха, че трябва да се решат някои логистични въпроси, особено във връзка с железопътния транспорт, но Варшава е готова да работи за увеличаване на доставките.

Украинският президент Володимир Зеленски обеща до средата на май да предприеме стъпки, за да сложи край на недостига, който затвори около половината от приблизително 7000 бензиностанции в страната и създаде дълги опашки в останалите, където доставките бяха ограничени.