Благотворителните и неправителствените организации, доставящи военна помощ на въоръжените сили на Украйна, имат закъснения от няколко седмици за ключови доставки на дронове, електроника и пикапи поради протестите по границата на полски шофьори на камиони. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на трима източници от индустрията.

Хиляди камиони, превозващи търговски стоки, остават блокирани от седмици на граничните пунктове на Полша с Украйна заради протестите, които започнаха на 6 ноември. Превозвачите в Словакия също започнаха подобна блокада на 1 декември.

Протестиращите настояват да се прекрати достъпа без разрешителни за украинските тираджии до ЕС с аргумента, че украинските шофьори подбиват цените им. На свой ред Киев посочва, че обемът на военновременния трафик прави неосъществима системата за издаване на разрешителни за камиони.

Украйна и Полша отпушват границата с нов граничен пункт за камиони

Украйна и Полша отпушват границата с нов граничен пункт за камиони

Отваря се ГКПП "Угринов", който в момента работи само за коли и автобуси

Въпреки че протестиращите уверяват, че пропускат хуманитарна и военна помощ, много ресурси, необходими на армията на Украйна, се купуват от граждански организации и се превозват с търговски камиони, които нямат право да бъдат пропуснати през блокадата.

Правителството на Украйна разполага с много по-ограничени парични ресурси за финансиране на армията, отколкото Русия, която започна инвазията си през февруари 2022 г.

В резултат на това украинските въоръжени сили до голяма степен разчитат на помощни доставки в размер на стотици милиони долари, като дронове, превозни средства и бронежилетки, от украински благотворителни организации.

Полша настоява за възстановяване на ограниченията на ЕС за украинските шофьори

Полша настоява за възстановяване на ограниченията на ЕС за украинските шофьори

Полски и словашки шофьори на тирове продължават да блокират няколко гранични пункта

Тарас Чмут, ръководител на "Върни се жив" (Come Back Alive) - най-голямата благотворителна организация за военна помощ в Украйна, заяви, че десетки системи за нощно виждане и пикапи, както и стотици дронове, закупени от неговата организация, стоят блокирани на границата от няколко седмици.

"Това не е добре, защото те са обвързани с проекти и крайни срокове... Нещата се получават, но е по-бавно, отколкото беше преди", отбеляза той.

Чмут поясни, че "Върни се жив" се опитва да постигне споразумение с полските власти за безпрепятствено преминаване на тяхната помощ, тъй като Киев няма друг избор, освен да внася много важни артикули от чужбина.

"Всички пикапи идват от чужбина, комплектите за нощно виждане идват от чужбина... и този протест забавя нашата работа", отчете той.

Доколко армията зависи от доставки от доброволци и благотворителни организации е предмет на военновременна тайна, но войници са разкривали, че даренията съставляват значителна част от специфични видове оборудване.

Проблемите на границата идват на фона на нарастващата несигурност относно бъдещето на много по-големи пакети от помощ - на САЩ и Европейския съюз, които в момента се обсъждат във Вашингтон и Брюксел и от които Киев се нуждае.

Полски превозвачи блокираха доставката на патрулен катер за Украйна

Полски превозвачи блокираха доставката на патрулен катер за Украйна

Нови проблеми по границата