Украйна и Полша ще отворят допълнителен граничен пункт за празни камиони в понеделник, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на украинските власти.

Целта е да се отвори така необходимият маршрут за Киев, след като някои пунктове остават блокирани от седмици заради протести на полски шофьори.

Блокадите са срещу това, което полските превозвачи смятат за нечестна конкуренция от страна на украинските си колеги.

Протестите започнаха на 6 ноември, като четири гранични пункта вече са блокирани. Основното искане на полските тираджии е да се спре достъпът на украинските шофьори на камиони до ЕС без необходимост от разрешенително - нещо, което Киев и Брюксел твърдят, че е невъзможно.

Полски шофьори наложиха денонощна блокада на четвърти граничен пункт с Украйна

Полски шофьори наложиха денонощна блокада на четвърти граничен пункт с Украйна

Те се присъединиха към протеста на фермери на ГКПП "Медика"

Украинската гранична служба съобщи, че контролно-пропускателният пункт "Угринов", който в момента работи само за леки автомобили и автобуси, ще бъде отворен от 1.00 часа сутринта местно време в понеделник за празни тежкотоварни автомобили с общо допустимо тегло над 7,5 тона.

"Отварянето на ГКПП "Угринов" е първата точка от списъка с мерки, прилагани за разблокиране на границата, намаляване на опашките и увеличаване на капацитета на украинско-полската граница", посочиха от граничната служба.

Миналата седмица Украйна заяви, че е договорила някои мерки с Полша, които биха могли да облекчат натиска върху блокираните гранични пунктове. Двете страни обаче не са обсъдили основните искания на протестиращите.

Украйна е готова за разговори само при сваляне на блокадите на полските шофьори

Украйна е готова за разговори само при сваляне на блокадите на полските шофьори

Полските шофьори недоволстват, че остават без работа заради конкуренцията от Украйна