Полски шофьори на камиони и фермери започнаха денонощна блокада на "Медика" - един от най-натоварените гранични пунктове с Украйна, съобщава "Ройтерс".

Те разшириха протеста, който блокира хиляди камиони в продължение на дни, като се извиха километрични опашки.

Тираджиите твърдят, че губят от украинските компании, които предлагат по-ниски цени за услугите си и които сега транспортират стоки в рамките на Европейския съюз, а не само между блока и Украйна.

"Бих искал да прекратим този протест възможно най-скоро, защото той е толкова тежък за нас, колкото и за всички около нас", заяви Томаш Борковски, лидер на Комитета за защита на превозвачите и работодателите в транспорта - полски синдикат.

"Нямаме намерение да се отказваме и ще останем тук, докато условията ни бъдат изпълнени", допълни той.

Украйна е готова за разговори само при сваляне на блокадите на полските шофьори

Украйна е готова за разговори само при сваляне на блокадите на полските шофьори

Полските шофьори недоволстват, че остават без работа заради конкуренцията от Украйна

От 6 ноември полските шофьори на камиони вече блокираха достъпа до три други гранични пункта, като поискаха ЕС отново да въведе система за разрешителни за украински тираджии, влизащи в блока, както и за шофьори на камиони от ЕС, влизащи в Украйна, с изключения за хуманитарна помощ и военни доставки.

Системата беше премахната, след като Русия нахлу в страната през 2022 г.

Шофьорите на камиони настояват и камионите без товар от ЕС да бъдат изключени от електронна система за изчакване на опашка в Украйна, както и за мерки, които да спрат белоруските и руските превозвачи да създават компании в Полша, за да заобиколят санкциите.

Трафикът на тирове към Украйна се пренасочи през Унгария

Трафикът на тирове към Украйна се пренасочи през Унгария

В Унгария се образуват опашки от украински тирове, докато протестите задръстват пропускателните пунктове

По данни на полската гранична охрана в момента времето за изчакване на камионите за преминаване през "Медика" - един от осемте сухопътни гранични пункта с Украйна, е 127 часа.

На "Медика" шофьорите на камиони се присъединяват към протест, организиран от фермери, които настояват да продължи подкрепата на правителството за справяне с ниските цени на зърното.

През граничния пункт се пропускат по два камиона на час, като изключения се правят само за хуманитарна помощ и военни доставки.

Украйна твърди, че протестът вреди на нейната икономика, отслабена по време на война, като възпрепятства износа и спира доставките на основни продукти, като газ за моторни превозни средства.

Тъй като черноморските пристанища на Украйна - ключов експортен маршрут преди войната - бяха блокирани от Русия, украинските фирми разчитат на пътищата и железопътните линии за пренасочване на износа и вноса.

Министерството на инфраструктурата на Украйна изчисли, че на месец средно 40 000-50 000 камиона пресичат границата с Полша през осем съществуващи пропускателни пункта - два пъти повече, отколкото преди войната.

Украйна е готова да евакуира блокираните шофьори на границата с Полша

Украйна е готова да евакуира блокираните шофьори на границата с Полша

Около 3000 украински тира са блокирани на границата от полската страна