Полският премиер Бета Шидло за пореден път в рамките на седмици нападна словесно френския президент Еманюел Макрон, предаде АФП. 

По думите й, той подкрепя протекционизма в Европейския съюз и по този начин разклаща основите му. 

С неговите предложения се нарушава основният принцип за свободно движение на хора в Съюза. 

Шидло коментира идеята на Макрон за заплащане на работниците от Източна Европа. 

Тя ще бъде представена на срещата на ЕС в края на октомври.

Планът предвижда при изпращане на работници от страни като Полша в по-богати икономики с краткосрочни ангажименти, да им бъде заплащано по-ниско възнаграждение от това на местните служители. 

Това обаче разгневи Източна Европа. По думите на Шидло, подобни идеи са притеснителни и тя запита дали западните лидери искат единство или разделение. 

Полша се "озъби" на Макрон

Полша се "озъби" на Макрон

Коментарите му за Полша били "арогантни"

Припомняме, че в края на август Шидло обвини държавния глава, че не разполага с политически опит и подчерта, че негови коментари в България относно международната изолация на Полша били "арогантни".

Макрон коментира в Евксиноград, че Полша се самоизолира в Европа.

"Препоръчвам на президента да бъде по-помирителен... Вероятно неговите арогантни коментари са резултат от липсата на (политически) опит", изтъкна тогава Шидло.

"Съветвам президента да се съсредоточи върху работите на своята собствена страна, може би ще успее да постигне същите икономически резултати и същото ниво на сигурност за френските граждани като тези, които са гарантирани от Полша", допълни полският министър-председател.

Шидло добави, че Макрон, който обвини дяснопопулисткото правителство на Полша, че отхвърля ценностите на Европейския съюз, "няма да реши бъдещето на Европа", а че то ще бъде оформено от всички негови членове.