Ирландската нискобюджетна авиокомпания Ryanair обсъжда възможността да въведе „правостоящи" места в самолетите си, за да увеличи броя на пътниците на един полет и да намали цената на билетите, съобщава AFP, цитирана от Би Би Си. Тази идея на Ryanair трябва да бъде одобрена от ирландския авиационен регулатор.

Както обясняват от компанията местата за "правостоящи" ще бъдат на високи столове, каквито се предлагат в баровете, а за безопасност пътниците ще може да се привързват с колани за столовете.

Прес секретарят на Ryanair Стивън Макнамара уточнява пред AFP, че пътниците ще могат да се подпират на високите столове или да седят на тях. Ирландската компания вече е провела първи разговори с американския авиационен производител Boeing за да оборудва самолетите, които ще поръча Ryanair, със столове за "правостоящи" пътници.

От Ryanair очакват, че с въвеждането на местата за "правостоящи" броят на пътниците за един полет ще бъде увеличен с 30%, а цената на билетите ще намалее с 20%.

Президентът на Ryanair Майкъл О'Лири заявява, че идеята му е подсказана от китайската авиокомпания Spring, която благодарение на въведените правостоящи места е увеличила почти два пъти броя на пътниците в един полет.

Ако Ryanair получи разрешение да превозва правостоящи пътници, компанията веднага ще поръча нови самолети и ще преоборудва съществуващите.

През юни авиокомпанията обяви намерението си да задължи пътниците си сами да пренасят багажа си до самолетите и да ги оставят в багажното отделение, за да не плаща за обработка на летището. От Ryanair смятат, че по този начин компанията ще спести около 43 млн. долара на година. Пътниците няма да бъдат лишаване от услугата на летището да обработва багажа им, но срещу допълнително заплащане.

Освен това през февруари Ryanair обяви, че планира да въведе такса за ползване на тоалетна по време на полет. Все още обаче тези намерения не са приведени в изпълнение.