Броят на работните места в сферата на финансите, които се прехвърлят от Великобритания в Европейския съюз поради Брекзит, е по-малък от първоначално очакваното. Това показват данни на консултантската компания EY, цитирани от Ройтерс.

След като през 2016 г. Великобритания гласува за излизане от ЕС, анализатори изчислиха, че 35 000 или повече работни места в сферата на финансовите услуги ще бъдат изместени от страната.

"През последната година редица от най-големите инвестиционни банки в Обединеното кралство преразгледаха броя на служителите, които ще бъдат преместени в ЕС. Така настоящият брой на свързаните с Брекзит съобщения за преместване на работни места достигна малко под 7400, в сравнение със 7600 през декември 2020 г.", заяви EY в последния си доклад за Брекзит.

Това е малка част от 1,1 милиона души, работещи в британската сфера на финансите. В резултат на Брекзит в ЕС са назначени около 2800 нови финансови служители, а в Обединеното кралство също са създадени 2200 работни места в областта, посочват от EY.

Ирландия все по-притеснена, че Лондон ще задейства извънредните Брекзит разпоредби

Ирландия все по-притеснена, че Лондон ще задейства извънредните Брекзит разпоредби

Великобритания "умишлено иска това, което знае, че не може да получи"

Регулаторните органи на ЕС обаче продължават да оказват натиск върху финансовите компании да приключат преместването на персонала и операциите в ЕС, което е било забавено поради пандемията. Европейската централна банка пък иска да избегне създаването на икономически центрове, управлявани от Лондон.

Според EY Дъблин и Люксембург остават най-популярните дестинации за нови европейски финансови хъбове след Брекзит, въпреки че най-много персонал всъщност е преместен в Париж. Активи на стойност 1,3 трилиона паунда са прехвърлени през Ламанша към хъбовете до момента.

През декември миналата година приключиха процедурите по напускането на ЕС от страна на Великобритания. Това прекрати неограничения достъп на лондонското Сити до най-големия му клиент.

Брюксел предпазливо приветства "промяна в тона" на Великобритания

Брюксел предпазливо приветства "промяна в тона" на Великобритания

Все още обаче остават значителни различия между двете страни