Министърът на финансите Христос Стекурас каза в четвъртък, че правителството ще се заеме с въпроса за допълнителните намаления на данъци след октомври, тъй като всички решения ще зависят от хода на пандемията на коронавирус, от фискалните резултати на Гърция и от паричните средства, които страната има в касите си.

"След като това приключи, ще се върнем на мястото, където бяхме преди кризата, с намаляване на данъците... ще преразгледаме ситуацията през октомври", заяви Стекурас пред телевизия "Скай".

Гръцкото правителство в сряда обеща да намали данъка върху добавената стойност върху транспортните и ресторантьорските услуги като част от усилията за подпомагане на разрушения бизнес, свързан с туризма, но все още не е договорил за други съкращения, изисквани от други сектори.

Въпреки това Стекурас предположи, че правителството може да въведе намаления на обезщетенията за социално осигуряване, изплащани от работодатели и служители, мярка, която смята за изключително важна за защитата на работните места.

"Настоявам за стойността и понятието за осигурителни вноски, които са много по-ценни в" новата икономика"", каза финансовият министър.

Финансовият министър също така разсея слуховете, че правителството обмисля намаляване на пенсиите и заплатите за държавни служители като средство за компенсиране на загубите от двумесечното блокиране.

"Няма такъв сценарий", каза той.