Латвия е спряла да внася руска електроенергия по време на тестово изключване на електропроводи между Беларус и Литва. Това съобщава руското издание "Комерсант", позовавайки се на източници.

Според един от източниците Латвийският системен оператор (AST), без да обяснява причините, е нулирал преноса на ток с Русия. Това се е случило по време на изпитания, свързани с изтеглянето на прибалтийските страни от енергийния пръстен БРЕЛЛ (Беларус, Русия, Естония, Латвия и Литва). Освен това "Системният оператор" (диспечерът на Руската обединена енергийна система) подчерта, че по-рано са се договорили за изпитания с всички участници в енергийния пръстен.

Украйна обяви условията за отказ от електроенергия от Русия

Украйна обяви условията за отказ от електроенергия от Русия

Едно от тях е да извърши ремонт на съответната инфраструктура

В резултат на това цените на енергията в европейската част на Русия и на Урал намаляха с 1-3%, докато в Литва спот цените нараснаха с 8,5% с увеличаване на доставките от Полша и Швеция. Това се отрази в рязкото поскъпване на електроенергията (с четири евро на мегаватчас).

Министерството на енергетиката на Русия от своя страна съобщи, че спирането на преносната линия между Беларус и Литва не е повлияло на работата на електроенергийната система. Както "Интер РАО" уточни, доставката на електроенергия за Литва от Калининградска област не е спряна.

През юни 2018 г. прибалтийските страни, Полша и Европейската комисия подписаха политическо споразумение в Брюксел за синхронизиране на електропреносните мрежи на трите прибалтийски държави с тези на континентална Европа. До 2025 г. те окончателно трябва да напуснат енергийния пръстен БРЕЛЛ.

Финландия спира вноса на електроенергия от Русия до 2035-а

Финландия спира вноса на електроенергия от Русия до 2035-а

През 2019 г. Русия е изнесла във Финландия 7 млрд. киловатчаса