Руският президент Владимир Путин реши да повтори своя "подарък" - двугодишна давност на капиталите за година до март 2020 г., съобщи "Ведомости".

Облекчението засяга тези, които прехвърлят капитали в Русия, както и тези, които регистрират бизнес в специални административни райони (САР) - на остров Руски (остров в северозападната част на Японско море - б.р.) или на остров Октомврийски (Октябрьский) в Калининград.

"Трябва да признаем - недостатъчната гаранция за защита на частната собственост е принудила мнозина предприемачи да регистират своите активи в чужбина, връщайки тези активи, ние сме осигурили амнистия на капитала", обясни Путин.

Още едно облекчение се обмисля - освобождаването от данък върху доходите от контролирани чуждестранни компании (KИK, от 2017 г., трябва да плати данък върху неразпределената печалба на KИK, на хората - 13%) от тези, които ще станат данъкоплатци в Русия през 2019 г., каза Путин.

За да бъде обложен с данъци в Русия човек трябва да пребивава над 183 дни в страната. Облекчението ще действа една година, уточни федерален чиновник.

Втората амнистия на капитала бе обявена в края на 2017 г. Тя действаше до края на февруари 2019 г. Тези, които ще се възползват от нея, могат да не платят налог за пребиваване или данъци за физическите лица с репатрираните в Русия капитали. Може да се декларират не само откритите, но и закрити до 1 март банкови сметки и да се върнат не само активите, но и парите.

Също без данъчни последици може да се ликвидират Контролираните чуждестранни компании (КИК на руски - б.р.).

При първата амнистия на чуждия капитал са подадени 7200 декларации, съобщиха от руското финансово министерство. Броят на подадените декларации за втората амнистия не се обявява.

Властите не за пръв път се опитват да върнат капиталите в Русия.