Западните санкции срещу Русия удрят икономиките на тези страни, които ги налагат, и също така провокират световна криза, каза руският президент Владимир Путин в четвъртък на среща по икономически въпроси, цитира от ТАСС.

"Тези санкции до голяма степен провокират световна криза. Техните автори, водени от недалновидни, раздути политически амбиции, русофобия, в по-голяма степен удрят собствените си национални интереси, собствените си икономики, благосъстоянието на своите граждани", каза той. .

На първо място, подчерта руският държавен глава, това се вижда от рязкото нарастване на инфлацията в Европа: в някои страни тя вече се доближи до 20% годишно, а в еврозоната като цяло цените на стоките са се повишили с повече от 11%.

Инфлацията в Гърция достигна 28-годишен връх

Инфлацията в Гърция достигна 28-годишен връх

Газът е поскъпнал със 122 процента

Вината на Запада във възможен глад

Вината за глобалните последици от санкциите срещу Русия, включително евентуален глад в редица държави, е на западните страни, които са готови да пожертват останалия свят за своето господство, каза Путин. Той обърна внимание на факта, че редица държави вече са изправени пред рисковете от глад, а заради продължаването на санкциите срещу Руската федерация могат да възникнат непреодолими последици за ЕС. "Вината за това е изцяло на елитите на западните страни, които са готови да пожертват останалия свят, за да запазят своето глобално господство", заяви Путин.

Продължаването на политиката на "санкционна мания" спрямо Русия ще доведе до най-сложните и трудно обратими последици за гражданите на Европейския съюз и най-бедните страни по света, смята Путин. "Очевидно, поради обективни икономически закони, продължаването на санкционната мания, ако мога така да се изразя, неминуемо ще доведе до най-сложните, трудно обратими последици за Европейския съюз, за ​​неговите граждани, както и за най-бедните държави," той каза.

"Русия уверено се справя със санкциите"

От своя страна Русия, продължи той, уверено се справя с външните предизвикателства благодарение както на отговорната макроикономическа политика от последните години, така и на системните решения за укрепване на икономическия суверенитет, технологичната и продоволствената сигурност.

"Нашите производствени компании постепенно заемат ниши, освободени след напускането на недобросъвестни партньори на вътрешния пазар, включително потребителски стоки, промишлено и сервизно оборудване, строителна и селскостопанска техника", каза президентът на Руската федерация.

Руската икономика преживява най-тежката си рецесия от 1994 г. насам, тъй като натискът от санкциите на Запада се засилва, съобщава "Блумбърг".

Брутният вътрешен продукт на страната вероятно ще се свие с 12% през тази година, което е повече от спада от 8%, очакван от руското Министерство на икономиката.

Според прогноза на ведомството за вътрешно ползване Русия е изправена пред най-дълбоката икономическа рецесия от почти три десетилетия заради санкциите.

Много световни компании напуснаха руския пазар, някои заради санкциите, а други, водени от морални съображения. Русия изготви закон, който ще позволи изземване на активите им, с цел запазване на предприятията.

Siemens напуска руския пазар

Siemens напуска руския пазар

Всеобхватните международни санкции оказват влияние върху бизнес дейностите на компанията в Русия