Руският президент Владимир Путин е удивен от беззъбата позиция на българските власти за "Южен поток", която, според него, не е в интерес на страната. Това той заяви по време на голямата пресконференция, предаде ТАСС.

"Удивен съм от беззъбата позиция на българската власт, която по неизвестни причини пренебрегна националните си интереси", каза руският президент.

Той уточни, че руските инвестиции в строителството на този проект (работните места, заплатите, доходите на всички нива на бюджета) трябва да са около 3 млрд. евро (валутата е уточнена от руската агенция). След това всяка година България е щяла да получава по 400 млн. евро от транзитните такси. "Вие знаете нашата позиция, бяхме готови да реализираме проекта, но не ни позволиха", каза президентът.

Путин брутален към Турция: Ако турците искат да лижат американците на едно място...
на живо

Путин брутален към Турция: Ако турците искат да лижат американците на едно място...

Първите въпроси към Путин бяха свързани

"Първоначално Европарламентът прие решение, че този проект не съответства на интересите на Евросъюза. След това ЕК поиска България да прекрати подготовката, а после холандският регулатор реши да ни разреши да започнем строителство в морето. Как да започнем изграждането в морето, да потопим милиарди евро, а като стигнем до българския бряг да се ударим в него", поясни Путин.

Както по-рано съобщи руският президент, от 1 декември 2014 година при сегашните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток". В своето изявление шефът на Газпром Алексей Милер заяви, че проектът "Южен поток" вече не е актуален.

През декември 2014 година италианската Saipem, която е част от групата Eni - италианските партньори на "Газпром", получиха уведомление за прекратяване на "Южен поток". Стойността на проекта е 15,5 млрд. евро. Той трябваше да отвежда до Европа 67 млрд. куб. м газ годишно.