Най-голямата федерална стачка в Канада от години достигна седмия си ден във вторник, докато държавни и частни синдикати наблюдаваха дали дистанционната работа ще бъде включена в колективния договор, предава Ройтерс.

За 155 хилядите стачкуващи от Алианса на обществените услуги на Канада (PSAC) основният проблем са заплатите.

Това обаче е първият нов договор, който ще бъде подписан след пандемията от COVID-19, която принуди милиони да работят дистанционно и даде на синдикатите допълнителна точка за преговори.

През януари федералното правителство нареди на работниците да се връщат в офиса поне два дни в седмицата до 1 април, което разстрои мнозина, които твърдяха, че работят по-ефективно от вкъщи.

"Много други работници наблюдават, за да видят какво ще се случи, защото това е основен проблем на толкова много работни места", каза Катрин Настовски, асистент по трудови науки в Йоркския университет.

"Ако те наистина получат клауза за дистанционната работа в колективния договор, тогава другите ще бъдат вдъхновени да направят същото."

PSAC, който определя дистанционната работа като свой втори приоритет след заплатите, заяви на уебсайта си, че е време да погледнем в бъдещето "чрез вписване на защитата на дистанционната работа" в колективните договори.

Въпреки че синдикатът признава, че не всяка работа може да се извършва дистанционно, той казва, че иска да се застъпи за тези, които могат.

Майкъл Верник, професор в университета в Отава, каза, че това е проблем както за работниците в частния, така и за публичния сектор.

Ако стане част от новото споразумение, "тежестта на мениджъра ще бъде да каже "Не", а служителят може да подаде оплакване и тези проблеми ще навлязат в света на трудово-правните отношения", каза Верник. "Ръководството не иска да това да се случва."

Във вторник Съветът на финансите заяви, че дистанционната работа остава пречка.

В изявление до Ройтерс се казва, че те "не могат да се съгласят" с включването на дистанционната работа в колективни договори, тъй като това би ограничило "способността на мениджърите да управляват своите екипи", подкопавайки работата и изграждането на екип.

От друга страна много работници казват , че работят много по-ефективно от къщи, спестяват от транспортни разходи и имат повече време за почивка. 

Стачка на 155 000 федерални служители блокира Канада

Стачка на 155 000 федерални служители блокира Канада

Решени са да се борят до победа, като протестът им блокира много услуги за гражданите