Президентът Румен Радев ще участва в срещата на върха и бизнес форума на инициативата "Три морета" в Латвия.

Това съобщиха от пресцентъра на президентството.

"Три морета" постигна важни и конкретни договорености, убеден Румен Радев

"Три морета" постигна важни и конкретни договорености, убеден Румен Радев

Президентът вижда обща воля за работа за енергийна и инфраструктурна свързаност

Радев участва в президентския панел на форума, заедно с президентите и представителите на високо ниво на страните участнички в инициативата: Латвия, Словения, Румъния, Полша, Австрия, Литва, Естония, Унгария, Чехия, Хърватия и Словакия. В сесията на високо равнище ще участват и представители на стратегическите партньори от Европейската комисия (ЕК), Германия и САЩ.

Радев ще вземе участие в президентската дискусия, посветена на влошената среда за сигурност вследствие на войната в Украйна и на новите предизвикателства пред страните от региона. В тази връзка, страните участнички ще обсъдят възможностите и перспективите за приобщаване към проектите в рамките на инициативата на Украйна и други страни от Източното партньорство и Западните Балкани.

Предвижда се Радев да проведе двустранни срещи със свои колеги.

"Три морета" включва 12 държави членки на ЕС в региона на Балтийско, Адриатическо и Черно море, разположени по оста Север-Юг на Европейския континент. Нейната основополагаща цел е да стимулира икономическия растеж и регионалното сближаване чрез разширяване и усъвършенстване на свързаността на транспортната, енергийната и дигиталната инфраструктура в Източна Европа.

За разширяването на дигиталната инфраструктура настоя Румен Радев пред фирми по "Три морета"

За разширяването на дигиталната инфраструктура настоя Румен Радев пред фирми по "Три морета"

Президентът открои постиженията на българските финтех компании

Държавният глава е в Рига по покана на латвийския си колега Егилс Левитс. Той миналата година на срещата на върха, домакинствана от българския президент в София, прие тазгодишното домакинство на регионалната инициатива.