Китайската икономика отбеляза по-бавен от очакваното растеж през второто тримесечие, поради продължаващия спад в сектора на недвижимите имоти и несигурността на работните места. Това поддържа очакванията, че Пекин ще трябва да въведе още стимули, предава Ройтерс.

Втората по големина икономика в света нарасна с 4,7% за периода април-юни, което е най-ниското ниво от първото тримесечие на 2023 г. и под прогнозите от 5,1%. Основен проблем остава потребителският сектор, където ръстът на продажбите на дребно достигна 18-месечен минимум поради дефлационен натиск.

Според анализатори, основната причина за забавянето е дългогодишната криза в сектора на недвижимите имоти, която влоши потребителското доверие и ограничи възможностите на местните власти за генериране на нови средства чрез продажби на земи. Прогнозите са, че правителството ще трябва да се фокусира върху намаляване на дълга и укрепване на доверието.

Спадът в икономическия растеж през второто тримесечие накара Goldman Sachs да понижи прогнозата си за растежа на Китай за 2024 г. от 5,0% на 4,9%. През следващите месеци се очаква Китай да продължи да увеличава инфраструктурните инвестиции и да налива средства във високотехнологичното производство.

Докато някои данни, като фабричното производство, надминаха очакванията през юни, продажбите на дребно останаха слаби. Инвестициите в недвижими имоти спаднаха с 10,1% през първата половина на 2024 г., а продажбите на жилища по площ намаляха с 19%. За да подпомогне растежа, централната банка на Китай обеща да запази подкрепящата си монетарна политика, като анализаторите очакват намаляване на лихвения процент и намаляване на изискванията за резервите на банките.

Анализаторите прогнозират, че правителството ще въведе нови мерки за подкрепа на недвижимите имоти след среща на Политбюро в края на юли. Въпреки предизвикателствата, Китай вероятно ще успее да постигне целта си за растеж от около 5% за годината, макар и с трудности, заключават експертите.

Китай проверява дали разследванията на ЕС ощетяват бизнеса му

Китай проверява дали разследванията на ЕС ощетяват бизнеса му

Разследването ще продължи до януари догодина