Най-голямата руска петролна компания  „Роснефт" купува половината акции на консорциума, който владее 26% от активите на италианската копания „Пирели", съобщава money.bg. Източник, запознат с детайлите около споразумението, е съобщил на „Ройтерс", че стойността на пакета ще струва на руснаците сума над 500 милиона евро.

За извършващата се сделка, но без да посочват нейната цена, днес съобщиха  и представители на бъдещите купувач и продавач  - италианските банки „Уникредит" и „Интеса санпало", както и инвестиционният фонд „Клесидра".

Руската компания обяви само цената, която е заплатила за една акция на световно известния производител на гуми - 12 евро - което съответства на котировките от петък. Днес, след съобщението за бъдещата сделка, книжата на „Пирели" поевтиняха до 11,75 евро за акция.

В края на декември миналата година „Роснефт" и „Пирели" подписаха споразумение за сътрудничество в областта на търговията и маркетинга. Съгласно неговия текст руската компания трябваше да продава продукцията на италианците в своите бензиностанции.