Европейската централна банка (ЕЦБ) иска от австрийската Raiffeisen Bank International да затвори бизнеса си в Русия, съобщи Ройтерс, цитирайки петима запознати с въпроса източници.

Натискът дойде, след като високопоставен американски служител по санкциите изрази опасения относно бизнеса на Raiffeisen Bank в Русия.

Raiffeisen Bank играе ключова роля в руската икономика, като представлява около една четвърт от всички евро трансфери в страната, но нейните операции повдигат въпроси, тъй като войната на Русия срещу Украйна се проточва.

"Помолихме банките да продължат да наблюдават отблизо бизнеса в Русия и, в идеалния случай, да намалят мащаба и да го намалят, доколкото е възможно", каза говорителят на ЕЦБ.

Но Raiffeisen Bank все още не възнамерява да представи такъв план, разбира агенцията. А някои австрийски служители смятат действията за неоправдана чужда намеса.

Досега финансовата група проучва перспективите за съществуване на своя бизнес в Русия, "включително внимателно управлявано излизане" и е намалила кредитирането в страната.

Русия винаги ще остане важна за Европа, каза преди дни външният министър на Австрия Александър Шаленберг, като предупреди, че да се мисли обратното е заблуда, цитира тогава думите му Ройтерс.

Шаленберг защити втората по големина банка в страната, Raiffeisen Bank International, като каза, че е неразумно да се сочи с пръст банка за правене на бизнес в Русия, докато толкова много други западни фирми правят същото.

"Да мислим, че вече няма да има Русия и можем да се разделим с нея във всички области, е заблуда", каза Шаленберг пред Ройтерс, добавяйки, че въпреки че Австрия ще разхлаби връзките, това "не може да стане за една нощ".

Австрия отзова четирима руски дипломати

Австрия отзова четирима руски дипломати

Дипломатите имат една седмица да напуснат страната