Русия и Турция са постигнали договореност за споразумение за построяването на две линии на газопровода "Турски поток", съобщи ТАСС, позовавайки се на информация от шефа на „Газпром” Алексей Милер.

Споразумението ще бъде подписано днес след разговорите между президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Споразумението предвижда построяването на две линии на магистралния газопровод по дъното на Черно море, каза Алексей Милер. По думите му двете линии трябва да бъдат построени до декември 2019 г.

След като през 2014 г. Русия се отказа от строителството на "Южен поток" поради изискванията на ЕС, бе решено да започне реализирането на алтернативен проект - "Турски поток". Преговорите по него обаче впоследствие бяха прекратени поради кризата в двустранните отношения.

Сега с нормализирането на отношенията работата по проекта продължава, отбелязва ТАСС.

Проектът предвижда построяването на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и по-нататък към Гърция. Дължината на морската част трябва да възлезе на около 910 км, а на сухопътната част на турска територия - 180 км. Общата стойност на проекта по-рано бе оценена на 11,4 милиарда евро.

„Газпром” доставя природен газ в Турция по изключително конкурентни цени", заяви още Алексей Милер на въпрос дали Русия ще предложи отстъпка при доставка на синьото гориво.