Русия въведе временни ограничения върху износа на бензин и дизел, съобщава "Ройтерс".

Правителството посочва, че мярката цели стабилизиране на вътрешния пазар.

Не се уточнява по какъв начин ще действат ограниченията. В отделно съобщение от Министерството на енергетиката съобщават, че ще предотвратят неразрешения износ на горива.

"Временните ограничения ще помогнат за насищане на пазара на горива, което от своя страна ще намали цените за потребителите", прогнозират от руското правителство.

Правителствени служители поясниха, че плановете имат за цел да ограничат износа на горива само за компании, които произвеждат петролни продукти, за да се избегне широкомащабна криза с горивата. Обмисля се също забранително мито върху износа на горива.

Русия печели повече от износ на горива, отколкото дава, за да води войната

Русия печели повече от износ на горива, отколкото дава, за да води войната

ЕС е най-големият купувач - дал е на Русия два пъти повече от Китай

През последните месеци Русия изпитва недостиг на бензин и дизел. Цените на горивата на едро скочиха, въпреки че цените на дребно са ограничени.

Кризата е особено осезаема в южната част на страната, където горивата са от решаващо значение за събирането на реколтата. Една сериозна криза може да бъде проблем за Кремъл, тъй като през март предстоят президентски избори.

Търговците посочват, че пазарът на горива е бил засегнат от редица фактори, като поддръжка на петролни рафинерии, затруднения по железниците и слабата рублата, която стимулира износа на горива.

По данни на Лондонската фондова борса Русия вече е съкратила износа си по море на дизел и газьол с близо 30% - до около 1,7 милиона метрични тона през първите 20 дни на септември, в сравнение със същия период на август.

Липса на купувачи блокира 1,9 милиона барела руски дизел в моретата

Липса на купувачи блокира 1,9 милиона барела руски дизел в моретата

Санкционираното гориво се избягва, а топлата зима намалява търсенето

"По-рано, за да стабилизира ситуацията на пазара на горива, правителството повиши задължителните количества за доставка на автомобилен бензин и дизелово гориво на стоковата борса", отбелязват още от руското правителство.

Допълва се, че е създаден и ежедневен мониторинг на закупуването на горива за нуждите на земеделските производители с бърза корекция на обемите.

През 2022 г. Русия е изнесла 4,817 милиона тона бензин и близо 35 милиона тона дизел.